Újabb áldozatot követelt a madárinfluenza

agrarszektor.hu
Megint egyre többen fertőződnek meg a vírussal Kínában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hét új, a madárinfluenza H7N9-es altípusával kapcsolatos megbetegedést jelentettek a hétvégén Kínában, ahol az elmúlt tíz hónapban több mint 150-en fertőződtek meg a vírussal. Újabb halálos áldozata is van a begetségnek.

A hétvégén a kelet-kínai Csöcsiang és Fucsien tartományokból, valamint a dél-kínai Kuangtung tartományokból jelentettek megbetegedést. A központi televízió, a CCTV beszámolója szerint a hét személyből négyen jelenleg is kritikus állapotban vannak, egy 29 és 30 éves fiatalember is a betegek közt van - írja az MTI.

Az érintetteknek kivétel nélkül volt kapcsolata szárnyasokkal betegségüket megelőzően, vagyis kizárható, hogy esetükben emberről emberre terjedt volna a kór. A hétvégén egy újabb halálos esetet is jelentettek a hatóságok: egy Fucsien tartománybeli, 38 éves férfi halt bele a fertőzésbe, ő ugyanakkor más betegségben is szenvedett.

A hatóságoknál bejelentett esetek száma a hétvégén 163-ra nőtt. A madárinfluenza tíz hónappal ezelőtt, tavaly márciusban, Kelet-Kínában megjelent H7N9-es altípusa hétfő délelőttel bezárólag 51 halálos áldozatot követelt, elsősorban az ország keleti, középső és déli tartományaiban, valamint Tajvanon és Hongkongban. A betegség terjedése a nyári és ősz eleji hónapokban érezhetően visszaszorult, az év eleje óta ugyanakkor újra felerősödött. Január első két hetében összesen 16 új megbetegedést jelentettek.

A hónap végén kezdődő kínai holdújév kapcsán a hatóságok fokozott óvatosságra intik a lakosságot. A legnagyobb családi ünnepnek számító munkaszüneti hét alatt százmilliók kelnek majd útra, fokozva a betegség további tartományokra való átterjedésének lehetőségét. A szakemberek ugyanakkor a pánik elkerülésére is felhívják a figyelmet, mondván, hogy a hatóságok mindent megtesznek a helyzet kezelésére. Az intézkedéseket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megfelelőnek minősíti, s nem teszi szükségessé sem az országból, sem az országba utazók fokozott vizsgálatát.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?