Paraziták és vírusok az elpusztult balatoni gardákban

agrarszektor.hu
De ettől nem hullottak volna el. A szélsőséges időjárásra gyanakodnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Parazitákat és vírusokat mutattak ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriumi vizsgálatai a Balatonban elpusztult gardákban, de a kórokozók önmagukban nem okozhatták volna a halak elhullását. A NÉBIH szerint a gardák pusztulásában az elmúlt időszak szélsőséges hőingadozása is szerepet játszhatott. A vizsgálatokat még nem zárták le.

A NÉBIH Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságához június elején érkeztek gardatetemek laboratóriumi vizsgálat céljából - közölte az agrarszektor.hu-val a hivatal. Az elhullás oka összetett, mivel a NÉBIH laboratóriumai több - önmagukban pusztulást nem eredményező - kórokozót mutattak ki, köztük paraziták és vírusok jelenlétét. Ugyanakkor e kórokozók kizárólag a halakra veszélyesek - hangsúlyozta a hivatal kommunikációs osztálya.

A NÉBIH szerint az elhullásban a környezeti tényezők is szerepet játszottak, mivel az elmúlt időszak szélsőséges időjárása, a gyorsan váltakozó hűvös, esős, szeles napok, és az azokat követő hirtelen felmelegedés miatti nagy hőingadozás megviselte a halak szervezetét. Mindezt az elhullás mértékének utóbbi napokban tapasztalt csökkenése is alátámasztja. A vizsgálatok azonban még folynak, és azok lezárásáig a NÉBIH részletesebb tájékoztatást nem ad.

Mint ismert, a közelmúltban mintegy 20 ezer gardatetemet gyűjtöttek be a Balatonnál. Bár tavasszal természetes jelenség egy bizonyos fokú halpusztulás, ez leginkább a busát és az angolnát szokta érinteni, a gardát igen ritkán. Ezért is volt különös, hogy május végétől jelentősebb mennyiségű gardapusztulást tapasztaltak a Balatonban, ami kortól függetlenül érintette az átlagosan 20-25, maximum 30-40 dekagrammos egyedeket. Az elhullás gócokban jelentkezett, vagyis akadtak partszakaszok, ahol nem láttak tetemeket, és volt, ahol tömegesen sodródtak a partközelbe.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?