Irgalmatlanul sok pulykát eszünk

agrarszektor.hu
25 éve még csak vágóhídként működött, ma már 50 százalékos részesedésével a hazai pulykapiac legnagyobb szereplője. A Gallicoopnak elvitathatatlan szerepe van abban, hogy működése alatt Magyarország a világ 3. legnagyobb pulykafogyasztó nemzetévé vált. A Városligeti Műjégpálya dísztermében tartott ünnepi sajtótájékoztatót az idén alapításának 25. évfordulóját ünneplő szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára hangsúlyozta: a hazai baromfiágazaton belül a pulyka termékpálya figyelemreméltó eredményeket ért el az elmúlt 25 évben, teljesítménye európai összehasonlításban is kiemelkedő.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A jubiláló Gallicoopot 1989-ben alapították, eleinte kizárólag vágóhídként működött. A kezdeti 1 700 tonna vágás ma már eléri a 40 000 tonnát évente. Robert Gerendás, a társaság egyik alapítója szerint: "Ma, 25 év után, a Gallicoop Zrt a legnagyobb pulykahús termék előállító Magyarországon, valamint Kelet- és Közép-Európában. A Gallicooop hústermékeit egész Európába, Ázsiába és még Afrikába is exportálja."

Erdélyi István elnök, vezérigazgató mérföldkőnek nevezte a vállalat életében a kerek évfordulót, elmondása szerint fontos szerepet tölt be a hazai baromfiiparban a Gallicoop. Működésének alappillérét a hosszú évek során fokozatosan felépített, és folyamatosan fejlesztett zárt rendszerű pulykahús-termelő integrációjával rendelkező termelési és értékesítési rendszer képezi, melynek részei a saját takarmánykeverő, készítménygyártó és panírozóüzem. Habár Garai Andrásné gazdasági vezérigazgató-helyettes szerint "a cég tevékenysége a kezdeti időszakban nem volt jövedelmező, és komoly financiális problémái voltak", mégis, a gondterhes időszakokban is képesek voltak lépést tartani a piaci igények és fogyasztói elvárások folyamatos változásaival.


MTI Fotó: Rosta Tibor

A felelős vállalati működés jegyében a Gallicoopnál kiemelt fontosságot tulajdonítanak a fenntarthatóságnak, ezért tevékenységük során nagy hangsúlyt helyeznek a környezetbarát megoldások alkalmazására és bevezetésére, saját vízbázissal rendelkeznek, biológiai szennyvíztisztítót építettek és a termelés során keletkező veszélyes hulladékokat korszerű módon Magyarország legnagyobb kapacitású biogáz üzemében dolgozzák fel.

A termelési integráció jegyében szlogenjük a "szántóföldtől az asztalig". Mindezek mellett a Gallicoop nem csak a hazai piacra, hanem exportra is, összesen 46 országba termel, alapvetően Nyugat-európára koncentrálva, de elérve egyes Afrikai is Ázsiai piacokat is.

Czerván György államtitkár megítélése szerint javarészt a Gallicoopnak köszönhető, hogy a hazai pulykafogyasztás az elmúlt évtizedben 5,5 kg-ra, a korábbi átlag duplájára nőtt, és ezzel vezető a pozíciónk az Európai Unióban, valamint világszinten is az élbolyba tartozunk. Előrevetítette, hogy a következő 6 éves ciklusban 212 milliárd forintnyi támogatás jut majd a hazai állattenyésztés támogatására, míg az élelmiszeripari fejlesztésekre 300 milliárd forintot irányzott elő a tárca. A 25 éves jubileumát ünneplő Gallicoop, mint az ország legnagyobb zárt rendszerű pulykahús-termelő vállalata, amely a pulykahús-termelés teljes vertikumát lefedi. Kiemelkedő eredményeit, sikerét a termelési és értékesítési rendszer, valamint a termelési integráció hatékony ötvözésének köszönheti.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?