Ujjlenyomataik buktathatják le az orvvadászokat

agrarszektor.hu
Ujjlenyomatot tudnak venni brit kutatók a ragadozó madarak tollairól, így szükség esetén azt is meg lehet állapítani, hogy a szárnyasokat orvvadászok pusztították-e el. A tudományos áttörésnek tartott eljárás segítheti a rendőrséget abban, hogy kézre kerítse a tetteseket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A madarak tolláról vett ujjlenyomatok segíthetik a rendőrség munkáját olyan esetek felderítésében, amikor illegális vadászat, mérgezés vagy csapdaállítás következtében elpusztult madarak tetemeire bukkannak. Nagy-Britanniában az előző évben több mint 120 esetben pusztultak el ragadozó madarak valamilyen tiltott tevékenység folytán. A hasonló bűncselekmények az egész világon komoly természeti károkat okoznak - közölte az MTI.

Fluoreszkáló port állítottak össze

Az Abertay Egyetem kutatói azonban most egy olyan módszert dolgoztak ki, amely segíthet a tettesek kézre kerítésében. Amennyiben ugyanis az elejtett madarakat a tettesek megfogják, mostantól lehetőség lesz ujjlenyomatok begyűjtésére. A tudósok olyan fluoreszkáló port alkalmaztak, amelynek segítségével lézerfény alá helyezve láthatóvá és a környezettől elkülöníthetővé válnak az ujjlenyomatok - mondta el Dennis Gentles, a kutatócsapat vezetője, hozzátéve, hogy hat madárfaj tollain - vörös vércse, karvaly, egerészölyv, vörös kánya, szirti és rétisas - tesztelték sikerrel az eljárást. A tudós szerint egyébként a sűrű szárnytollakon a legkönnyebb ujjlenyomatot találni.

"Korábban, ha egy ragadozó madár tetemére bukkantak egy meredek hegy tövében, csak tűnődni lehetett azon, hogyan került oda. Vizsgálatokkal lehetséges volt a halál okának megállapítása. Most azonban ha megnézik a szárnytollakat, láthatóvá válik az, hogy valaki megfogta-e a madarat. Amennyiben találnak ujjlenyomatot, az gyanút ébreszthet, és talán sikerül azonosítani azt a személyt, aki megfogta és megszabadult az állattól" - magyarázta Gentles.

Tojásokról is vehetnek ujjlenyomatokat

A kutatók a szárnytollak mellett fekete mágneses por segítségével tojásokról is tudtak ujjlenyomatokat venni, a módszer segíthet az illegális tojásgyűjtők felderítésében. Nagy-Britannia legnagyobb természetvédelmi szervezete, az RSPB egy skóciai munkatársa szerint az új eljárás megkönnyítheti a törvényszéki munkát, ugyanis az élővilág sérelmére elkövetett tettek - amelyek sokszor az ország legfélreesőbb területein történnek - elkövetőit rendkívül nehéz azonosítani.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?