2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella
Magyar cég fejlesztése hozhat forradalmi áttörést a hazai vadgazdálkodásban

Magyar cég fejlesztése hozhat forradalmi áttörést a hazai vadgazdálkodásban

MTI
Vadcsapda-megfigyelőrendszert fejleszt egy magyar startup cég, amely a világ bármely pontján képes monitorozni a kihelyezett csapdákat, a rendszer kis átalakítással használható például méhkaptárok megfigyelésére, illetve határátkelőknél, parkolóházakban és magánbirtokokon is. A fejlesztők, a Feedbackpack nevű cég közölte: a csapdákat legtöbbször kártékony állatok befogására használják, de lehetnek állat- vagy humán-egészségügyi célok is, és emellett a kutatást is szolgálhatják.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Hozzátették, az egymással is kommunikáló hardver eszközökkel megfigyelt csapdákat nem kell mindennap ellenőrizni a helyszínen, amivel pénzt és energiát takarítanak meg. A befogásról azonnali értesítést küldő csapdákat már vadásztársaságok és erdészetek is tesztelték. A kihelyezett eszközt telefonnal is lehet párosítani, illetve a vadőr térképen is tudja ellenőrizni a csapdák állapotát. A Venn Software Solutions előnyeit kihasználva ezek a rendszerek lehetővé teszik a csapdák hálózatba kapcsolását, és értesítik az őrt még a legnehezebb körülmények között is, amikor más eszköz nem látná el a feladatot. A közlemény szerint a prototípusok tesztelésénél azért dolgoznak vadőrökkel, hogy az esetleges hibákat kijavítsák mielőtt a nagyobb erdészetek alkalmazzák a szerkezetet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az RD-Sam rendszert az európai vadászszövetségekkel együttműködésben tervezték és fejlesztették, hogy a legjobban megfeleljen a vadőrök igényeinek. Közölték, az orvvadászat ellen küzdőkkel is szeretnének együttműködni, akikkel megosztanák az adatokat. Az integráció ugyanis segíthet eldönteni, hogy valóban orvvadászat történt-e. Emellett az összegyűjtött statisztikai adatokat az országos vadgazdálkodási szervek is hasznosítani tudják majd - idézték a közleményben Olajos Lászlót, a Feedbackpack egyik alapító tagját. Az eszközök sorozatgyártását már tervezik - olvasható a közleményben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?