Saját autó helyett uniós terepjárókkal razziáznak a halőrök

agrarszektor.hu
Saját gépkocsijuk helyett mostantól uniós pályázaton nyert terepjárókkal ellenőrzik a horgászokat a Vas megyei hivatásos halőrök. A három, 6,3 millió forintos Suzuki Vitara beszerzése nem igényelt önerőt sem, mivel a projekt száz százalékos finanszírozású volt. A kormány az évtizedek óta tartó "horgász-halász" vitában a horgászok oldalára állt - hangoztatta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Három terepjárót is nyertek Vas megyei horgászegyesületek az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap pályázatán. A hivatásos halőrök eddig saját gépkocsijukat használták a munkájukhoz, illetve időnként a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság járőreivel közösen járőröznek, ellenőrzik a vízpartok rendjét.

V. Németh Zsolt szerint a horgászat és az ahhoz kapcsolódó turizmus már messze nagyobb gazdasági hasznot hoz, mint maga a halászat. Ezért - tette hozzá az MTI szerint - a kormányzat a halászok és horgászok között hosszú évtizedek óta tartó vitában végül a horgászok oldalára állt.

Ennek bizonyítéka, hogy január elsejétől érvénybe lép az az új jogszabályi rendelkezés, amely természetes vizeken megtiltja a kereskedelmi célú halászatot, megőrizve a természetes vízfolyások és tavak halállományát a sporthorgászok, a horgászturizmus számára. V. Németh Zsolt szerint a természetes vizekben élő halakat nemcsak azzal lehet veszélyeztetni, ha valaki mondjuk engedély nélkül horgászik, vagy nem tartja be a horgászati szabályokat, hanem azzal is, ha tevékenységével a vízparton rombolja a természetet, nem vigyáz a természeti értékekre. A horgászegyesületek halőrei a vízpartok rendjére ügyelve a természetet is védik, éppen ezért érzi fontosnak a kormányzat a támogatásukat, munkakörülményeik javítását - szögezte le az államtitkár.

Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból számos pályázati cél nyert támogatást. Ezek közül az egyik volt a lakosság számára nyújtott alapszolgáltatásoknál a közlekedés fejlesztése, ahol először tanyagondnokoknak és falugondnokoknak biztosítottak gépjárműveket, később pedig kulturális egyesületek, polgárőr egyesületek és más civil szervezetek, köztük horgászegyesületek is részesülhettek ilyen támogatásban.

Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke közölte: a pályázaton három tagszervezetük, a Rábapaty és Vidéke Horgász Egyesület, a gersekaráti Sárvíz-tavi Horgászegyesület és a kerkafalvai Kéthatár-tó Horgász Egyesület nyert egy-egy, 6,3 millió forint értékű Suzuki Vitara terepjáró gépkocsit.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?