Ez a zseniális adócsökkentés - Innen is elüldözték az áfacsalókat

agrarszektor.hu
Az áfacsökkentés miatti kifehéredésnek tudja be "fontos tényezőként" a Földművelésügyi Minisztérium (FM), hogy nőtt a levágott üszők és a tehenek száma a vágóhidakon. Vagyis a tárca szerint a statisztikai adatok nem feltétlenül azt tükrözik, hogy a termelők több állatot küldenek a vágóhidakra, hanem azt, hogy az állomány nagyobb része "válik láthatóvá" a hatóságok számára. Az ágazati aggodalmak viszont arról szólnak, hogy a tejfelvásárlási árak csökkenése az üsző- és tehénállományok tömeges ritkításához vezethet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tehenekből 7,6 százalékkal, üszőkből 11,1 százalékkal többet küldtek a vágóhidakra idén augusztusig az állattartók az előző év hasonló időszakához képest - ismeri el közleményében a Földművelésügyi Minisztérium. A tárca szerint azonban az adatok nem azt fejezik ki, hogy a gazdálkodók a felvásárlási árak csökkenése miatti tejválság hatására tömegesen kezdték volna ritkítani üsző- és tehénállományaikat.

A vágásszám növekedésében "fontos tényező", hogy az élő és a vágott szarvasmarhák áfakulcsak januártól 5 százalékra csökkent - fogalmaz a minisztérium. A kisebb áfa ugyanis az ágazat kifehéredéséhez vezethetett, ez pedig befolyásolhatja a statisztikai adatokat is, mivel az áfacsalások visszaszorulásával egyes állományok "láthatóvá válhattak" a hatóságok számára. A vágásszám emelkedése tehát nem feltétlenül azt mutatja, hogy több állat került a vágóhidakra, hanem azt, hogy a leölt szarvasmarhák most nagyobb számban jelentek meg a statisztikákban.

Az FM szerint a vágások tömegessé válásáról azért sem lehet beszélni, mert Magyarországon a leszállított nyerstej mennyisége 2015 első hét hónapjában 6,4 százalékkal nőtt, ez pedig Írország mögött a második legnagyobb növekedést jelenti az Európai Unióban. A tehenek selejtezése és vágóhídra küldése egyébként sem jelez feltétlenül termelés-visszafogásra irányuló szándékot, mivel a termelők ezeket az egyedeket pótolhatják, így állományfrissítést hajthatnak végre - véli a tárca.

Az ágazati aggodalmak viszont arról szólnak, hogy a tartósan alacsony tejfelvásárlási árak hosszabb távon sokkal jelentősebb állománycsökkenést indíthatnak meg. Bár tény, hogy a normál módon járó, illetve a közelmúltban megszavazott rendkívüli uniós támogatások mérsékelhetik a veszteségeket. Ez azonban ágazati vélemények szerint csak részleges kompenzációt jelenthet, ezért a piaci bizonytalanság számos állattartót tejelő szarvasmarha-állományának leépítésére késztethet.

Hasonlót tapasztaltak a sertésszektorban is
Jelentős részben szintén az áfacsökkentésnek tulajdonítják piaci szereplők, hogy az utóbbi időszakban a statisztikai sertéslétszám is látványosan bővült. Különösen azóta, hogy az élő és a félsertésekre 2014-től 5 százalékos áfa lépett életbe. Ágazati vélemények szerint itt is arról van szó, hogy nem csak a tényleges állatlétszám-bővülés, hanem a sertésszektor kifehéredése javítja a statisztikákat. Az áfacsökkentés tapasztalatai nyomán a kormány, illetve a parlament döntött arról, hogy jövő januártól a sertés tőkehúsra is 5 százalékos áfa lépjen életbe, mivel az áfacsalók az élő- és félsertések kereskedelméből a termékpálya magasabb feldolgozottsági fokú szakaszaira vándoroltak át.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?