Hatalmas tüntetés volt a hétvégén

agrarszektor.hu
Az állatkínzás ellen tartottak budapesti demonstrációt a hétvégén több mint 120 állatvédő szervezet összefogásával. Az MTI szerint a több ezer résztvevő megtöltötte a Kossuth teret. A szervezők az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának törvénymódosító javaslatot nyújtottak át, amely az állatkínzás büntetésének szigorítását tartalmazza.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Eddig soha nem látott összefogás indult meg az állatok érdekében - emelték ki a tüntetők. A szombaton megtartott demonstráció több mint 120 szervezet összefogásával jött létre, és Budapesten kívül Győrben, Szegeden és Szombathelyen is tartottak megmozdulást.

A szervezők azt szeretnénk elérni, hogy az állatkínzók részesüljenek méltó büntetésben és valóban letöltendő szabadságvesztést kapjanak. Olyan büntetési tételeket akarnak elérni, amelyek elriasztanak a bántalmazástól.

MTI-fotó: Szigetváry Zsolt

Jelenleg a Büntető törvénykönyv szerint az állatkínzásért kiszabható büntetés felső határa 2 év, minősített esetben 3 év szabadságvesztés. Mivel az állatkínzás, bántalmazás jelenleg vétség, a bírói gyakorlat szerint az ilyen ügyekben hozott ítéletek főként felfüggesztett börtönbüntetéssel végződnek.

Az állatvédő szervezetek szerint hiába adott a törvényi háttér, a büntetésnek nincs elrettentő hatása. A szigorítás érdekében az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának törvénymódosító javaslatot adtak át. Eszerint az állatkínzást legfeljebb 3 évig, minősített esetben 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtanák és bűntetté minősítenék át az ilyen cselekményeket, így akiket bűnösnek találnak a bíróságok, nagyobb eséllyel kerülhetnének börtönbe.

Brutális eset után szervezték a tiltakozást
A tüntetést a civilek egy közelmúltban történt eset után szervezték. Egy Borsod megyei községben egy fiatalember baseballütővel agyonvert egy kutyát, az esetről készült videó pedig felkerült az internetre és óriási felháborodást váltott ki. A szervezők a demonstráción "Börtön az állatkínzóknak" feliratú lapokat osztogattak a résztvevőknek. A szervezők kérésére sokan viseltek kék sálat, kék szalagot vagy más kék színű kiegészítőt az összefogás jeléül.

A törvénymódosítási javaslatot Horváth István (Fidesz), az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke vette át. A politikus úgy fogalmazott, hogy "egy egészséges társadalomban nincs helye az állatkínzásnak, nincs helye a vandalizmusnak. Fontos, hogy olyan törvények legyenek, amelyek a végrehajtás mellett megfelelő elrettentő erővel is bírnak". Közlése szerint az illetékes bizottság szakértők bevonásával minél előbb meg fogja vizsgálni a javaslatot.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a napokban a parlamentben már bejelentette, hogy a tárca is egyetért a szabályozás szigorításával. Ezért a minisztérium kezdeményezni kívánja, hogy az állatkínzás alapesetét vétség helyett nyilvánítsák bűntetté, és a kiszabható büntetések tételkereteit is növelné.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?