Teljesen eltűnhet Magyarországról ez a veszélyes betegség

agrarszektor.hu
Több milliárd eurós veszteséget okoz világszerte a sertések reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó betegsége (PRRS) a károk és a jelentős védekezési költségek miatt. A nálunk folyó programmal Magyarország 2020-ra mentessé válhat a PRRS-től.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Unió jóváhagyását követően 2016. március 18-án hatályba lépett a hazai PRRS rendelet módosítása - derül ki a Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatásából. Ez azt jelenti, hogy olyan mentesítési program zajlik Magyarországon, amelyet az EU is elfogad. Az egyik legfontosabb módosítás, hogy az EU-s joggal is teljes összhangban állnak az állategészségügyi feltételek mind a magyarországi élőállat-szállításoknál, mind pedig az EU-ból, vagy külföldi országokból hazánkba importált sertéseknél.

A PRRS azért komoly betegség, mert jelentős veszteségeket okoz gazdasági károkat és a nagy mennyiségű antibiotikum-felhasználás miatt. Világszinten a károkat több milliárd euróra becsülik. A hazai állategészségügyi projekt 2014-ben hét megyében indult el kísérleti jelleggel, 2017-re pedig az utolsó két megyében - Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun - is megkezdődik majd a mentesítés. A program célja, hogy hazánk 2020-ra a betegségtől mentessé válhasson.

Az elmúlt két év eredményeként Magyarország öt megyéje (Vas, Zala, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén) már mentes a betegségtől. 2016. június 30-ig pedig további négy megye (Baranya, Fejér, Pest, Tolna) fejezi be a programot, így az ország közel 50 százaléka mentessé válik. A jelenleg még nem mentes megyékben is szinte valamennyi kisgazdaság mentes a betegségtől, így már "csak" a nagylétszámú állományok mentesítését kell befejezni.

A PRRS mentesítés versenyképesebbé teszi a magyar sertéstartást és piaci előnyöket jelent - fogalmaz a tárca közleménye. Új export piacok nyílhatnak meg, miközben a sertéstartási költségek csökkenhetnek. A gyógyszerfelhasználás visszaszorítása pedig a pénzmegtakarítás mellett a sertéshús minőségét is javítja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?