Megadták az engedélyt: lehet oltani a veszélyes himlővírus ellen

agrarszektor.hu
A bőrcsomósodáskór (LSD) elleni megelőző vakcinázás lehetőségét is megszavazta a Növények, Állatok, Élelmiszerek és Takarmányok Állandó Bizottsága (SCoPAFF) Brüsszelben. Az engedély jelentősége, hogy lehetővé teszi a komoly gazdasági kárral járó állatbetegség elleni védekezést még azelőtt, hogy az ténylegesen megjelenne Magyarországon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A SCoPAFF ülésén a tagállamok több új, az LSD elleni járványügyi intézkedésre vonatkozó részletszabályt is elfogadtak. Az agrártárca közleménye szerint az eddigi elavult eljárásrend felülvizsgálatát a magyar országos főállatorvos, Bognár Lajos kezdeményezte, és több közép-európai ország is támogatta. A hamarosan hatályba lépő új határozat lehetővé teszi a megelőző vakcinázást, valamint - bizonyos feltételekkel - az oltott vagy fertőzött zónából származó vakcinázott állatok és termékek szállítását is: például a hús- és tejtermékek esetében valamennyi kereskedelmi akadály elhárul.

Vérszívók terjesztik ezt a himlővírust
A bőrcsomósodáskór szarvasmarhákat, bivalyokat megbetegítő himlővírusos betegség melyet vérszívó ízeltlábúak terjesztenek. A betegség nevét onnan kapta, hogy a megbetegedett állatok fején, nyakán, hátán, lábain, tőgyén, valamint a farok tájékon lévő bőrfelületen 2-5 cm-es csomók jelennek meg.

Az LSD elleni küzdelem következő lépéseként a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elkészíti a megelőző vakcinázásra vonatkozó nemzeti tervet, amelyet az Európai Bizottság hagy jóvá. Ezt követően hazánk számára is lehetőség nyílik az oltásra, ha a betegség 100 kilométernyire megközelíti az országhatárt. A terv végrehajtásához szükséges vakcinakészlet jelenleg is a Nébih rendelkezésre áll.

A szabályok felülvizsgálata és módosítása - kezdeményező szerepünkből adódóan - jelentős siker a magyar állategészségügy számára - rögzíti az agrártárca közleménye. A szakemberek továbbra is folyamatosan figyelemmel kísérik a betegség terjedését és felkészültek a járványveszély azonnali kezelésére.

A bőrcsomósodáskór szarvasmarhákat, bivalyokat megbetegítő himlővírusos betegség melyet vérszívó ízeltlábúak terjesztenek. A betegség nevét onnan kapta, hogy a megbetegedett állatok fején, nyakán, hátán, lábain, tőgyén, valamint a farok tájékon lévő bőrfelületen 2-5 cm-es csomók jelennek meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?