Vészintézkedés Magyarországon: egyetlen baromfi sem lehet szabadon

agrarszektor.hu
Magyarország teljes területére elrendelte a baromfik zártan tartását Bognár Lajos országos főállatorvos. Az intézkedést az indokolta, hogy már 10 megyében 18 településen 55 vadmadárban mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma a madárinfluenza vírusát. A fertőzés két hete - valószínűsíthetően vadmadártól eredő fertőződés miatt - Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében is megjelent. Az előírás annak a lehetőséget igyekszik csökkenteni, hogy a baromfiállományok vadon élő madarakkal érintkezhessenek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Január 27-től hatályos az országos főállatorvos új határozata, amely a korábbi intézkedések kiegészítéseként előírja, hogy az ország területén valamennyi baromfit csak zártan lehet tartani. Amennyiben ez nem megoldható, a kifutót megfelelő erősségű madárhálóval kell védeni. A madárhálóval lefedett résznek, amelyre a baromfi kiengedhető, legalább az állattartó épület alapterületével megegyező nagyságúnak kell lennie.

Az intézkedést a Dunántúlon regisztrált - a járványügyi nyomozás szerint vadmadár eredetű - madárinfluenza kitörések, a magas számú vadmadár megbetegedés, valamint az Európai Unióban is egyre terjedő madárinfluenza esetek miatt született - közölte a NÉBIH. A cél az, hogy csökkenjen az állományok vadon élő madarakkal történő érintkezési lehetősége.

A járvány kezdete óta Magyarországon 10 megyében 18 településen 55 vadmadárban mutatták ki a madárinfluenza vírusát. Mintegy 3 millió baromfit kellett ártalmatlanítani, az ebből származó közvetlen kár körülbelül 3,5 milliárd forintra tehető. A jogerős határozatok alapján a járványvédelmi intézkedésekből eredő közvetlen károkat 100%-ban megtéríti az állam. Ez idáig 45 gazdálkodónak mintegy 1,16 milliárd forintot fizettek ki.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?