Zűrös a politikai helyzet? - Ide menekülhetnek a befektetők

agrarszektor.hu
A hazai takarmányárak szempontjából is fontos, mennyi pénz áramlik át a nemzetközi pénzpiacokról az árutőzsdékre. A mostanihoz hasonló, bizonytalanabb globális gazdasági-politikai helyzetben számos befektető dönthet úgy, hogy az árutőzsdéken próbál meg profitot realizálni, és ez az árakra is jelentősen hathat. Szakértők ma kiegyensúlyozott, a tavalyi árszintet hozó takarmánypiacra számítanak, de ezt az árutőzsdei mozgások mellett más tényezők is befolyásolhatják. Így például a magyar baromfiágazatot sújtó madárinfluenza járvány miatt is nagyobb mennyiségű takarmány esett ki a piacról, bár ennek alapanyagát az exportpiacok, illetve az ipari felhasználás még felszívhatja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A takarmány-alapanyagok ára nem feltétlenül a termeléstől, a tényleges volumenektől függ, hiszen a pénzügyi befektetők is mozgatják az árutőzsdéket - mutatott rá egy fontos árbefolyásoló tényezőre Bustyaházai László, az UBM Feed Kft. ügyvezető igazgatója. A jelenlegihez hasonló, bizonytalanabb politikai helyzetben a pénzpiacokból sokszor áramlik át likvid eszköz az árutőzsdékbe, hogy abban próbálja megtalálni a profitját.

Milyen takarmányárakra kell számítaniuk az idén az állattenyésztőknek? Milyen tényezőktől függ a magyar takarmánypiac? Mit kínálnak a nagy takarmánygyártó cégek az állattartóknak? Ez lesz az egyik kiemelt témája az Agrárium 2017 Konferenciának március 8-án Kecskeméten.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agrárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

A takarmány-alapanyagként felhasználható fehérjehordozók, gabonafélék és szemes termények, valamint egyéb takarmány-kiegészítők nagykereskedelmével foglalkozó cég vezetője ugyanakkor ma összességében nem vár trendváltozást az alapanyagoknál és takarmányoknál az elmúlt időszakhoz képest. A tavalyi kiemelkedő, néhol rekordterméseket hozó évet talán nem fogjuk megismételni az alapgabonáknál, mivel azonban az utóbbi pár évben itthon és a világban is szélsőségektől mentes, viszonylag kiegyensúlyozott termelés folyt, Bustyaházai László nem vár jelentős ármozgást a piacon. A tavaszt viszont mindenképpen érdemes megvárni, hiszen akkor szokott eldőlni a szezon.

A jó termés hatását erősíti, hogy nagyobb készletek is felhalmozódtak gabonákból és fehérjenövényekből a világban, így ha bármilyen probléma adódna a növénytermesztésben, a meglévő készletek tompítani tudnák annak következményeit. A takarmányárak kialakításánál a gabonafélék, fehérjehordozók, olajok, zsírok ára mellett az árfolyamok is meghatározó szerepet játszanak, ugyanis a magyarországi takarmány-alapanyagoknak az európai piacok is felvevői. A jelentősebb mértékű hazai felhasználás azonban ennek hatásán némileg módosíthat. Kukorica esetében például lekövetjük ugyan a világpiaci trendeket, de nem olyan spreadekkel (árfolyamkülönbséggel) mint régen. Az itthoni ipari kukorica-felhasználás ugyanis növekszik, ezért a belső kereslet némileg el tudja téríteni az árakat, bár ennek mértékét nem szabad túlértékelni.

Tény azonban az is, hogy a hazai madárinfluenza járvány "megrángatta" a takarmányipart is. Bustyaházai László szerint a magyari baromfiágazatot súlyosan érintő járvány miatt viszonylag nagyobb mennyiségű takarmány kiesett a piacról, ennek alapanyagát viszont felszívják az exportpiacok, illetve az ipari felhasználás. Mindezzel együtt idén valamivel kevesebb lesz a takarmánygyártásunk, mint tavaly, ami minimálisan befolyásolhatja a belső piacokat és árakat.

A fontosabb hazai állattenyésztési ágazatokban (sertés, szarvasmarha, baromfi) idén stagnáló piaci helyzetre számíthatunk Bustyaházai László szerint. Az állományok ugrásszerű bővülése nem várható, ami kiegyensúlyozott, az alapanyagok árát lekövető takarmányárakat eredményezhet. A baromfiágazatban a járványproblémák miatt nincs reális esély az áremelkedésre, de ilyen veszély a sertéságazatot sem fenyegeti. Máris elég drága ugyanis a hízó-alapanyag, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a tápok milyen áron kerülnek be a rendszerbe. Hirtelen változások nélküli, kiszámítható piacot várok, hacsak nem jön közbe extrém időjárási helyzet, vagy más, előre nem látható fejlemény - összegezte az UBM Feed Kft. ügyvezető igazgatója.

Még el sem vetették a magokat, ezért nehéz bármiféle előrejelzést adni az idei kukoricapiacra vonatkozólag - fogalmazott Lengyel Zsolt, a bioetanol- és takarmánygyártással foglalkozó Pannonia Ethanol kereskedelmi vezetője. Nem tudjuk, mekkora lesz a vetésterület, hogyan fog alakulni a termés, lesz-e aszály a földeken. Fontos kérdés az is, hogy a fagykárokat mivel pótolják majd a gazdálkodók, napraforgóval vagy kukoricával. A rengeteg bizonytalanság miatt akkor járunk el helyesen, ha előzetesen átlagos évvel kalkulálunk.

Ismert, hogy a gabonák árát az exportárak határozzák meg Magyarországon. A Dunaföldváron gyártóüzemet működtető Pannonia Ethanol számára alapanyagul szolgáló kukoricából például tavaly 9,1 millió tonna termett idehaza (és volt még mellette bizonyos nyitókészlet is). Ebből a takarmányipar körülbelül 1,3-1,5 millió tonnát használ fel, az ipar pedig 2,3 millió tonnát - ebből a Pannonia Ethanol 1 milliót - az októbertől októberig tartó "kukoricaévben". Mindösszesen 4,6-4,8 millió tonnáról beszélünk tehát, és nagyjából ugyanekkora az a volumen, ami exportra mehet el. Márpedig ha bármilyen áru fele kivitelre kerül, akkor nyilvánvalóan az a meghatározó az árképzés során.

A bizonytalan nemzetközi gazdasági-politikai helyzet szintén árbefolyásoló hatású, hiszen bármilyen hír (akár időjárási, akár más jellegű), ami befolyásolja, mennyi takarmány lesz elérhető globálisan, rögtön mozgásba hozza az árakat. Bizonyos években viszont a magyar piac teljesen el tud válni az európaitól - emelte ki Lengyel Zsolt. A kukoricánál például egy extrém alacsony termésű évben kialakulhat egy lokális árszint, hiszen olyankor az exportárakból nem lehet számolni, mert a belföldi kereslet mindent felvesz, így az válik meghatározóvá.

Mivel soktényezős játékról van szó, egyelőre kevés kereskedő mer jóslatokba bocsátkozni arról, mi várható idén a kukorica- vagy gabonaárak tekintetében. Senki sem számított rá például, hogy az elmúlt hetekben a kukorica, búza ára meglódul, erős emelkedésbe kezd - mutatott rá Lengyel Zsolt. Mindenki úgy gondolkodott, hogy egy bőséges termésű év után a legjobb esetben is stagnáló árakról fogunk beszélni. De nem így történt, aminek a kereskedelmi vezető szerint az az oka, hogy nagyon sok kereskedő, végfelhasználó short pozícióban volt, ezért fedezniük kellett a szükséges lekötött mennyiséget, vagyis magasabb áron kellett vásárolniuk. A gazdák ugyanakkor még nem voltak teljesen eladói pozícióban, ami természetesen felhajtotta az árakat.

Az elmúlt években tapasztalt, az állattenyésztést negatívan érintő gazdasági események tükrében (elsősorban a tej és a sertéshús önköltség alatti átvételi árait érthetjük ez alatt) egy rendeződő piaci időszak elé nézünk - véli a takarmány-előállítással foglalkozó Vitafort Zrt. vezérigazgatója. Kulik Zoltán úgy látja, hogy a nemzetközi piacokon az elmúlt egy év stabil, lassú emelkedést hozott, ami kiszámíthatóvá teszi a hazai ágazatot is a közeljövőben.

Magyarország gazdasága ugyanakkor kiszolgáltatott az alapanyagok és késztermékek árában egyaránt. A magyar kormányzat közelmúltbeli gazdasági intézkedései pozitív változásokat hozhatnak idén az agráriumban, például a baromfihús áfájának módosítása hasznos lépés lehet - emeli ki Kulik Zoltán. Annál is inkább, mivel az állattenyésztést érintő járványok (madárinfluenza) jelenleg sok gondot okoznak. A kényszervágott állományok következtében, gazdasági szempontból ez mindenkit negatívan érint. Az árak alacsony szintje az Oroszországgal kapcsolatos, évek óta tartó korlátozások következménye is, a korlátozások feloldásával tehát biztosan javulna a magyar agrárium helyzete.

Hazai és nemzetközi viszonylatban is elegendő gabonakészletek állnak rendelkezésre. Kulik Zoltán meglátása szerint - a tőzsdei trendeket figyelembe véve - lassú, enyhe áremelkedés tapasztalható az alapgabonáknál. Jelenleg még nem ismertek az idei tél kártételei, ezért még nem tudjuk prognosztizálni a következő idény alakulását. Annyi bizonyos, hogy az elmúlt évek nyomott - sok esetben önköltség alatti - hús- és tejárai miatt mindenkinek meg kellett húznia a nadrágszíjat.

Az árak konszolidációjából eredően a következő időszakban a tápok, premixek, koncentrátumok árának emelkedése várható. A nemzetközi trendek és előrejelzések figyelembe vételével középtávon lassú állatállomány-növekedéssel is számolhatunk - mondja Kulik Zoltán, aki bízik benne, hogy az elmúlt évek nyomott árakat hozó időszakát magunk mögött hagyhatjuk, és kiszámítható, stabil növekedési pályára áll a magyar állattenyésztés és a hozzá kapcsolódó gyártó- és szolgáltatóipar.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?