Hasmenésvírus és atka pusztította a méheket

MTI
A méhek 15-20 százaléka hullott el Békés megyében a télen. A rovarpusztulást nem önmagában a nagy hideg okozta, hanem az, hogy tavaly elszaporodott az ázsiai Varroa-atka nevű kártevő, ráadásul egy hasmenésvírus is tizedelte a kaptárakat. A túl kevés termelő méh miatt valószínűsíthető, hogy idén kevés repce- és akácméz lesz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke tud olyan méhészről Békés településen, akinek 240 méhcsaládjából csak 20 maradt meg, és az országban vannak megyék, ahol a méhek 30 százaléka is elpusztult. A méhelhullást a nagy hideg mellett az ázsiai Varroa-atka nevű kártevő okozta, amely nagyon legyengítette a méhek immunrendszerét, illetve egy hasmenésvírus is tömeges pusztuláshoz vezetett - tájékoztatta  Haász Ferenc az MTI-t.

Véleménye szerint a korai virágzású fajtáknál, a repcénél és az akácnál már nem lehet megfelelő gyorsasággal helyreállítani a termelő méhek állományát, így ott biztosan lesz hozamkiesés. Közepesnél jobb év e két fajtából még kimagaslóan jó termés esetén sem lehet - mondta a szakember, aki úgy vélte, hogy a méhcsaládok a napraforgó virágzására lehetnek ismét teljes értékűek.

Az utóbbi években egyre többen és - a jövedelmezőség javítása érdekében - egyre több méhcsaláddal kezdtek méhészkedni, ám a méhlegelők nagysága nem nőtt. Néhány megyében az egy négyzetkilométerre eső méhcsalád-szám 16-18 (Békésben 14), miközben a hetvenes-nyolcvanas években ez a szám 4-5 volt.

A mézelő növények méztermelő-kapacitása adott, ha tehát több méhcsalád jut a területre, akkor az egy családra jutó hozam csökken - jegyezte meg Haász Ferenc. Békés megyében mintegy ezren foglalkoznak méhészkedéssel, a megyei egyesületnek 830 tagja van. A méhcsaládok számát ősszel hetvenháromezerre becsülték.

Haász Ferenc tájékoztatása szerint a kínai dömpingmézzel kapcsolatban több beadványt is eljuttattak az Európai Bizottsághoz, ám úgy számolnak, még 2-3 év, mire bármilyen intézkedés történhet Brüsszelben. Lassan bővül az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által szorgalmazott uniós mézadatbank is, amellyel vissza lehetne szorítani a hamisított mézek bejutását az európai piacokra.


Az USA-ban a növényvédő szerek pusztítanak
Amerika megijedt, mert tavaly télen a beporzást végző házi méhek közel 30%-a elpusztult, de a mézelő méhek mellett más vadon élő beporzók (poszméhek, lepkék) populációi is komoly veszteséget szenvedtek. Úgy tűnik, most már az USA-ban is a neonikotinoid alapú növényvédő szereket tartják emiatt ludasnak, és ezt az is jelzi, hogy Maryland államban 2018 januárjától tiltottá válik e szerek használata.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?