Előbb megfejte a teheneket, aztán beszállt a Tour de France-ba

agrarszektor.hu
Az egyik nap még teheneket fejt és fejőgépeket takarított, másnap viszont nyeregbe pattant és elindult a Tour de France kerékpáros körversenyen egy belga fiatalember. Esze ágában sem volt elhanyagolni a gazdaságát egy ilyen "csipcsup" rendezvény miatt, mint a világ egyik leghíresebb sporteseménye.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A belga Frederik Backaert idén első alkalommal indult el a híres Tour de France kerékpáros körversenyen. Míg azonban vetélytársai kőkemény edzéssel és regeneráló pihenéssel készültek a háromhetes viadalra, addig a 27 éves fiatalember a teheneit fejte, vagy a földjeit művelte.

A flamandoknál a gazdálkodás a mindennapi élet szerves részét képezi, márpedig aki ennek szenteli magát, annak nem létezik hétvége, ünnep, vakáció. Persze - általában - verseny sem, különösen ilyen egész embert kívánó, komoly megmérettetés. A Tour előtti napokban a profi élmenők már leginkább csak szunyókálnak, még a függőleges helyzetet is igyekeznek kerülni. Ezzel szemben Backaert este még megfejte a teheneket, majd három órán át takarította a fejőgépeket. A következő nap pedig Düsseldorf felé vette az irányt, ahol július 1-jén kezdetét vette az idei Tour de France.

A flamand fiatalember először indul a rangos viadalon, pedig hivatásos kerékpárversenyző a kis költségvetésű, belga Wanty-Groupe Gobert csapatnál. Részmunkaidőben ugyanakkor besegít családja 40 hektáros brakeli (északnyugat-belgiumi) gazdaságában is, ahol szántóföldi növényeket termesztenek és tejtermékeket állítanak elő. Ez persze ezen a szinten nem számít mindennaposnak a sportágban, de Backaertet egyáltalán nem zavarja a dolog. Számomra mindkét elfoglaltság igazából hobbi - mondta.

A tréningjei általában a kora reggeli órákra esnek, amikor már túl van a jószágok ellátásán, a késő délutánokat viszont újra a 90 tehenük megfejésével tölti, vagy a szántóföldeken dolgozik. A június némileg kivételt képezett. A család tudja, hogy indulok a Touron, és fittnek kell lennem, ezért most nem sürgök-forgok naphosszat. Bár a munka fizikailag elfáraszt, lelkileg viszont felfrissít, jobb, mintha egész nap a kanapén feküdnék - közölte mosolyogva a bringás.

Backaert abból a szempontból is kilóg a sorból, hogy főiskolára járt, ahol biotechnológiát tanult, pedig a profi bringások általában nem erőltetik a felsőoktatásban való részvételt, csupán a versenyzői karrierjükre koncentrálnak. A fiatalembernek akkoriban nem is maradt túl sok ideje edzeni, a tanulás mellett a gazdálkodás töltötte ki a napjait. Már ráesteledett, amikor egy-egy órát hajtani tudta a kerékpárját.

Öt éve emiatt fordulóponthoz érkezett, és már azon gondolkodott, hogy abbahagyja a profi sportot. De abban az évben éppen csökkentek a tennivalói (például elkészültek a régóta épített istállóik), és végre több szabad ideje maradt a folytatásra. Mint minden flamand kisfiúnak, neki is az volt az álma, hogy megnyerje az egynapos Ronde van Vlaanderen viadalt, vagyis a Flandriai Körversenyt. A Tourral sohasem törődtünk, számunkra az túl távolinak tűnt - mondta nevetve Backaert, akinek egyébként jobban is fekszenek a rövidebb távú tekerések.

Már csak azért is, mert a birtokon adódó rengeteg munka miatt nem ér rá hosszabb távollétekre. Míg például a kerékpárosok többsége októberben több hetes vakációra vonul vissza, ő akkor már javában a betakarításokkal van elfoglalva. Amikor megtudta, hogy indulhat az idei Touron, először megijedt, és csak utána kezdett el örülni.

A célja csupán az, hogy elérje Párizst, és nagyjából tartsa a lépést a mezőnnyel. A családja is megígérte neki, hogy minden délután nézni fogja miatta a tévét. Ez persze azt jelenti, hogy még több elvégzetlen munka fog várni idehaza - tette hozzá Backaert. A flamand bringás egy héttel a körverseny rajtja után a 164. helyen állt az összetettben, bő 23 perces lemaradásban az éllovastól, ami tisztes helytállás. A befutóra július 23-án kerül sor a francia fővárosban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?