Poggyászokban csempészhetik át a határon a sertéspestist

agrarszektor.hu
Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Ukrajnából származó, záhonyi határállomáson elkobzott sertéshús mintában. A hivatal szerint a súlyos gazdasági kárral járó betegség terjedésében jelentős szerepe van a felelőtlen emberi magatartásnak, mivel a fertőzött állatok húsának illegális szállításával rövid idő alatt nagy távolságokra eljuthat a vírus.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tilos Ukrajnából húsokat és húskészítményeket hozni Magyarországra - hívja fel a figyelmet a Nébih, miután a közelmúltban ASP vírusát mutatta ki egy záhonyi határállomáson elkobzott sertéshús mintában. A betegség vírusa ellenálló, húsban, nem hőkezelt húskészítményben hónapokig, fagyasztott húsban akár évekig fertőzőképes maradhat. Emiatt a fertőzött állatokból nyert és illegálisan Magyarországra behozott termékek komoly kockázatot jelentenek az ASP hazai megjelenése szempontjából - állapítja meg a Nébih.

Bár Ukrajnából húst és húskészítményt még személyes fogyasztásra is tilos behozni, a hatóságok mégis rendszeresen találnak ilyen termékeket a poggyászellenőrzéseken. 2017-ben eddig 7040 kilogramm, személyes poggyászból származó élelmiszert koboztak el.

Az ASP a házi sertés és a vaddisznó vírusos betegsége. Az Európai Unió területén először 2014-ben, Litvániában mutatták ki. Kárpátalján, a magyar határ közelében 2016 decemberében jelentették első alkalommal az ukrán hatóságok a betegség előfordulását. 2017 júniusában Csehországban vaddisznókban, júliusban pedig Romániában, egy szatmárnémeti háztáji gazdaságban állapították meg a betegséget.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?