Nem híznak a malacok? - Itt az új gyógymód

agrarszektor.hu
A sertések életében könnyen bekövetkezhet egy bélgyulladás, ami alaposan visszafogja a hizlalás eredményességét. Francia kutatók szerint bizonyos aminosavak hatása egy antibiotikumos kezeléséhez fogható.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nem változtak a higiéniai viszonyok mégis hasmenést, gyengeséget tapasztalunk a malacoknál, hízóknál? Mi lehet az oka? A bélrendszerben élő baktériumok nem csak az emésztésben vesznek részt, hanem fontos szerepet játszanak a kórokozók visszaszorításában is. Az immunrendszer meggyengülésével működésük veszít a hatékonyságából, és máris kész a baj. A helyes takarmányozás és a stresszfaktorok csökkentése pedig pozitívan befolyásolja a bélflóra egyensúlyát.

Mi okozhat tehát bélgyulladást?
1. rossz higiéniai viszonyok
2. gombatoxinok a takarmányban
3. túl nagy egyedsűrűség és az ezzel járó stressz
4. egyéb stressztényezők, jellemzően ilyen a kocáról való leválasztás
5. hirtelen váltás a takarmány összetételében


Francia kutatók szerint a triptofán mennyiségének megháromszorozása csökkenti a választás negatív hatásait a malacoknál, de még a tüdőkárosodást elszenvedett sertéseknél is enyhíti a gyulladást. A cisztein bevitelének 60%-os emelése pedig felér egy antibiotikumos kezeléssel a hasmenéses malacok esetében. Az omega-3 zsírsavak (3%-os arányban bekeverve) szintén gyulladáscsökkentőnek bizonyultak, de az olyan antioxidánsok is, mint az E-vitamin, védik az állatokat a gyulladás okozta oxidációs stressz kialakulása ellen.

MTI Fotó: Rosta Tibor

Ezek a megoldások ugyanakkor ma még jóval drágábbak, mint egy gyógyszeres kezelés. Például az omega-3 (halolaj) bevitele ilyen mennyiségben tonnánként 2000 ezer forinttal drágítaná a takarmányt. A triptofánt azonban már ma is van, aki használja, ugyanis már létezik szintetikus formában, és közismert az étvágynövelő hatása. Az antibiotikumok elhagyása azonban gazdaságossági-versenyképességi okokból középtávon nem várható - még a kérdéshez szigorúan álló Európai Unióban sem.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02