Sok még a teendő a sertéságazatban

agrarszektor.hu
A számokban alig tükröződik, hogy kiemelt stratégiai ügyként tekint a sertéságazatra a kormányzat. Támogatás nélkül veszteséges a szektor, és volna mit javítani a naturális és költséghatékonysági mutatókon is - hangzott el a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és az Agrármarketing Centrum "Merre tovább sertéságazat" címmel megtartott közös konferenciáján március 28-án. A jelenlegi holtpontról innováció, a szaktudás fejlesztése, piacszervezés, termékfejlesztés vagy az integrált termelés nélkül szinte lehetetlen elmozdulni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A jövedelempótló támogatások aránya a sertéságazatban extrém magas: míg a baromfitartók támogatás nélkül is eredményesen gazdálkodnak, addig a sertéstartók esetében 323 százalékos a támogatás aránya az adózás előtti jövedelmek esetében - derült ki Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár előadásából. Ráadásul az állami dotáció és a központi ágazati stratégia ellenére is csökken a hazai sertésállomány, amely 2017 végére már a 2,9 millió egyedet sem érte el, holott az FM 2012-ben meghirdetett sertésstratégiájában erre az időpontra 6 millió disznót vizionáltak a magyar ólakba.
A csökkenő állatlétszám ellenére 2017-ben folytatódott a sertésvágások növekedése, 1,7 százalékkal több, mintegy 4 millió 756 ezer sertést vágtak a hazai vágóhidak. Erre részben az import növekedése, részben az lehet a magyarázat, hogy az áfa-csökkenés nyomán fehéredett az ágazat.

Bajban lennénk, ha egy varázsütésre mégis hatmillió sertés lenne Magyarországon, mert a piac sincs meg hozzá jelenleg - erről Kiss György a Magyar Fajtatiszta Sertés Tenyésztők Egyesületének (MFSE) elnöke beszélt. Szükséges a hazai állományok genetikai fejlesztése, ennek a fogyasztói, a feldolgozói és a kereskedelmi igényekhez kell igazodnia. Ez elengedhetetlen annak érdekében, hogy hatékonyan, versenyképesen tudjon bárki piacképes végterméket előállítani.

Sok múlik a technológián

A megfelelő genetikai anyag önmagában nem elég - hívta fel a figyelmet Kiss György, hiszen az elmúlt évek eredményi is azt mutatják, a haza sertéstartók a megfelelő takarmányozási és technológiai környezet hiányában nem tudják kiaknázni az egyedekben meglévő genetikai potenciált. Már hazánkban is jelen van a legkorszerűbb genetika, de a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége által nyilvántartott 205 ezres kocaállomány közel 35 százalékát a magyar lapály és magyar nagy fehér keresztezésével előállított MNF x ML F1 adja. A szakember szerint hibás volt az elmúlt időszakban az a törekvés, amelyik egy “mindenre jó" fajta létrehozására irányult, hiszen nincs minden célra egyaránt alkalmas sertés.

A hazai sertéshizlalás naturális mutatói jóval elmaradnak a sertéstartásban élen járó országokétól: az interPIG adatai szerint míg Dániában 37,2, Hollandiában 34,7 malac jut egy kocára, de a szomszédos cseheknél is 32,02 ez a szám, addig a magyar telepeken évente csak 26,8 malac születik kocánként. A Czerván György által ismertetett adatok szerint nem fényesebb a helyzet takarmány-felhasználás tekintetében sem: míg a magyar üzemeknek 3,21 kg-nyi takarmányt kell megetetniük az állatokkal 1 kilogrammnyi tömeggyarapodás eléréséhez, addig a hollandoknál 2,6 kg is elégséges.

 

Biztos piacot nyúlt az integráció

Az ország legnagyobb élelmiszer előállítója szerint az integráció lehet a megoldás. A Bonafarm Csoport évente közel félmillió hízósertést bocsájt ki, ennek 60 százalékát az integrációs partnereik hizlalják fel. Három éven belül velük együttműködve szeretnék elérni a 900 ezer hízó beszállítását. Nagy Tibor, a társaság ágazatigazgatója úgy látja, a termelők részéről komoly igény van a hosszú távú, kiszámítható, gazdaságos működést biztosító partneri megállapodásokra. Ezt mutatják a számok is: a jelenleg 120 partnerrel dolgoznak együtt a sertéshizlalásban (ez 150 ezer férőhelyet jelent), ám három év múlva már 150 partnerrel és 235 ezres férőhellyel számolnak. A cég amellett, hogy teljes szakmai, pénzügyi és pályázati tanácsadással segíti a gazdákat, a piaci feltételeknek megfelelően garantáltan fel is vásárolja az állatokat, azaz a partnereiknek a biztos felvevői piac miatt nincsenek járulékos értékesítési költségeik sem.

Előre menekülők

Fejlesztés, innováció, beruházások nélkül továbbra is csak helyben topog az ágazat, amelynek hosszútávú versenyképessége szempontjából a termelői oldalon elengedhetetlen a menedzsment és tudás fejlesztése, valamint a hatékonyságnövelés. A Bonafarm a Kaposvári Egyetemmel szorosan együttműködve futtat takarmányozás és egyéb témában kutatási projekteket, és az itt keletkező hasznos eredményeket azonnal beépítik a termelésbe. A feldolgozásnak szintén tartania kell a tempót. A Kométa például az elmúlt öt évben 5 milliárd forintot fektetett be annak érdekében, hogy hatékony, jó minőségű termeléssel jelenhessen meg a piacon. Csökkentik a vízfelhasználást, javítják a szennyvízkezelést, illetve hamarosan olyan technológiát honosítanak meg a kaposvári vágóhídon, amellyel újrahasznosítják a termékgyártás során keletkező melléktermékeket - számol be Prohászka Balázs, a Kométa 99 Zrt. gazdasági igazgatója.

Miután uniós viszonylatban is kis országnak számítunk, Babati Zoltán, a Vágóállat és Hús Terméktanács elnöke szerint nekünk elsősorban minőségi és egyedi terméket kell előállítanunk. Emellett oda kell figyelni az értékesítési csatornákra is, hiszen a jó minőség piacszervezés nélkül semmire nem elég - tette hozzá az elnök. A szakemberhiány ebben az ágazatban is égető. A beruházások és az automatizálás mellett az emberi munkaerőt továbbra is legfontosabb erőforrásnak tekintik a szektorban, így a képzéssel, a tudástranszferrel is foglalkozni kell.

Tóth Krisztina

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06