Nagyon megy a marha!

agrarszektor.hu
Miközben a tejhasznú állomány stagnál, a húshasznú marhatartás reneszánszát éli Magyarországon. A sokféle támogatási jogcím, a nagyobb krízisektől mentes piac és viszonylag alacsony beruházási igény (összevetve a tejhasznú tehén tartásával) kedvez ennek az ágazatnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Bizottság adatai szerint a közösség 103 ezer tonna élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon 2018 január-februárjában, 5 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A legnagyobb piacok Törökország, Hongkong és Izrael voltak. Az unió élőmarha- és marhahúsimportja 15 százalékkal 57 ezer tonnára nőtt 2018 első két hónapjában a 2017. január-februárban beszállított mennyiséghez képest. A behozatal 40 százaléka Brazíliából, 17-17 százaléka pedig Uruguayból és Argentínából származott.

 

Ezzel szemben Magyarország élőmarha-exportja 73 százalékkal emelkedett 2018 január-februárjában a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A főbb partnerek a régiek voltak: Törökország, Ausztria és Horvátország. A törökországi kivitel azonban drasztikusan nőtt, több mint  a négyszeresére ugrott, de Horvátországba is 71 százalékkal több szarvasmarha került. Magyarország élőmarha-importja 23 százalékkal csökkent 2018 első két hónapjában a 2017. január-februárban beszállított mennyiséghez képest - áll az AKI piaci jelentésében.

 

Mi vár a magyar agráriumra 2018-ban és azután? Milyen kihívást jelenthet a magyar húsiparban az afrikai sertéspestis? Mennyi támogatást fizetnek ki a Vidékfejlesztési Programban? Mire számíthat a szójaágazat 2018-ban? Mit tartogat a gabona-és takarmánypiac számára az idei év? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

A kérődzők tartását az abrakfogyasztó állatokkal szemben kiemelten támogatja az unió, hazánk pedig minden engedélyeztethető jogcímet bevetett a marhatartás dotálására. A húszhasznú anyatehén tartását (több jogcímen mintegy 95 ezer Ft/egyed) és a 9 hónapot elért hízott bikákat is támogatjuk (több jogcímen mintegy 50 ezer Ft/egyed), plusz a lucernatermő területet (kb. 23 ezer Ft /ha), illetve az állandó legelőket és kaszálókat is - a normál területalapú támogatáson felül. A Nemzeti Földalap árverései során (2015-2016.) is előnyben részesültek az állattartók. Mivel a húsmarhapiac nem élt át olyan krízist, mint a tejpiac, ezért az előbbi igen vonzó tevékenységgé vált, ami jól nyomon követhető az állomány létszámának alakulásában is.

A KSH nyilvántartása szerint a decembri állatállományok az utóbbi 5 évben így alakultak:

Az Európai Unióban a fiatal bika "R3" kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára 3,86 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2018 áprilisában, 4 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A tehén "O3" ára csaknem 6 százalékkal, az üsző "R3" ára 2 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. Az USDA projekciója szerint az unió marhahús-kibocsátása nem változik számottevően idén az előző évihez képest, 7,86 millió tonna lehet. Magyarországon a fiatal bika termelői ára 786 Ft/kg hasított meleg súly volt 2018 áprilisában, gyakorlatilag megegyezett az egy évvel ezelőtti árszinttel. A vágótehén ára 12 százalékkal, a vágóüszőé pedig 5 százalékkal nőtt ugyanekkor, az AKI adatai alapján.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?