Félmillió forint is lehet a halvédelmi bírság

agrarszektor.hu
Csupán az év első öt hónapjában több mint 4 millió forint halvédelmi bírságot szabott már ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata. Nemcsak a szabálytalanul horgászók ellen lépnek fel, de a kereskedelmi forgalomba kerülő termékek nyomon követhetőségét is ellenőrzik, és kétely esetén szintén halvédelmi bírsággal büntetnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nébih Állami Halőri Szolgálata az orvhorgászat és orvhalászat, valamint a halforgalmazással összefüggő feketegazdaság felszámolása érdekében végzi mindennapi tevékenységét. Az állami halőrök országos illetékességgel rendelkeznek, így bármely halgazdálkodási vízterületen, haltermelési létesítményen jogosultak intézkedni, továbbá ellenőrizhetik a kereskedelmi forgalomba hozott hal és haltermék nyomon követhetőségét is. A halőrök munkájának eredményeként a Nébih elsőfokú halgazdálkodási hatósági jogkörben, már 2018 januárjában több mint egymillió forint halvédelmi bírságot szabott ki a kereskedelmi forgalomba hozott, nem nyomon követhető hal és haltermékek forgalmazásából adódóan.

A horgászok és halászok által elkövetett jogsértések között idén is a jogosulatlan halfogás dominált, de több esetben előfordult például a tilalmi idővel védett csuka és kősüllő kifogása is. Az ÁHSZ tapasztalatai szerint a hazai orvhalászok körében népszerű a nyakzó háló használata, amely nagy összegű pénzbírság kiszabását és a horgász-, halászokmányok kiváltásától való több éves eltiltást eredményezi. A halgazdálkodási és a halvédelmi bírságról szóló 314/2014. (XII. 12.) Kormányrendelet értelmében a jogsértést elkövető személlyel szemben a kiszabható halvédelmi bírság 10 000-500 000 forintig, az állami horgászjegy, turista állami horgászjegy, állami halászjegy váltásától, illetve a halászati engedély kérelmezésétől való eltiltás időtartama 3 hónaptól 3 évig terjedhet. 2018. első 5 hónapjában a horgászokkal és a halászokkal szemben kiszabott halvédelmi bírság összege meghaladja a 4 millió forintot.

Jogosulatlan halászattal, horgászattal kapcsolatban itt lehet bejelentést tenni: allamihalor@nebih.gov.hu.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?