Anyajuh-támogatás: Ne várjon március 20-ig!

agrarszektor.hu
Több jogcímen is igényelhetnek támogatást a juhtartók. Érdemes a dotációkkal élni, hiszen a juhászkodás nem túl jövedelmező tevékenység. A határidő lekésése a támogatás csökkentésével jár.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Az előző évekhez hasonlóan idén is lehetőségük van a juhtenyésztőknek február 1. és március 20. között az anyajuhtartás-támogatás igénylésére, amelyet elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül a Magyar Államkincstár e-kérelem kitöltőfelületén adhatnak be. Késedelmes (2019. március 20-autáni) benyújtás esetén a támogatás összege munkanaponként 1%-kal csökken. 25 naptári napon túli késedelmes benyújtás esetén a kérelem visszautasításra kerül. A támogatás nemzeti és uniós forrásból származik: átmeneti nemzeti anyajuhtartás támogatása, valamint kedvezőtlen adottságú területeken nyújtandó anyajuhtartás kiegészítő támogatása. Előbbi feltételeit az 5/2015. (II. 19.) FM rendelet tartalmazza, utóbbit a 9/2015. (III.13.) FM rendelet.


A minimálisan támogatható állatlétszám nemzetinél 10 egyed, uniósnál 1 egyed. A jelenlegi szabályozás szerint a támogatási kérelem benyújtásához a feltételek teljesítéséről (anyajuhlétszám, szakszerű apaállat-használat és az ENAR-szabályok betartása) a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség állít ki igazolást, amely megfelel mindkét támogatás igényléséhez.

Hazánk juhállománya 2018. június 1-jén 1,2 millió egyedet számlált, amiből. az anyajuhok száma csaknem 800 ezer volt. A termelők  anyajuhtartásért mintegy 8 ezer Ft/egyed támogatásban részesültek. Kedvezőtlen adottságú területen további 4 ezer forinttal lehetett kiegészíteni az alaptámogatást. A merinótenyészetekben a tenyészanyák 18 ezer forintos támogatást kaphattak őshonos állat tartása címén. Hektáralapú támogatások is kapcsolhatóak a juhtartáshoz, ilyen az agrár-környezetgazdálkodási vagy az öko program, előbbi mintegy 53 ezer Ft/ha, utóbbi az átállás és a fenntartás időszakában is 47 ezer Ft/ha dotációt jelent.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?