Sárgabarack

A kajszi vagy sárgabarack egy Közép-Ázsiából vagy Kínából származó gyümölcsfa. Igen kedvelt fajta, az EU-ban 65 000 hektáron termesztik és az éves termésmennyiség 700 000 tonna.

A sárgabarack jellemzői és jótékony hatása

A sárgabarack az egyik legértékesebb, legsokoldalúbban hasznosítható gyümölcsünk. A cukor (5-30%) és savtartalom (0,3-2,6%) harmóniája intenzív aromával párosul. A gyümölcsök magas rosttartalma kedvező étrendi hatású. A friss gyümölcsök karotintartalma magas, az aszalt kajszi pedig káliumban gazdag. Magyarországon a török hódoltság idején kezdték a termesztését, később új magyar fajtákat is előállítottak. A szilvának közeli, az őszibaracknak és a mandulának távolabbi rokona. Az Európai Unióban 65 000 hektáron termesztik és az éves termésmennyiség 700 000 tonna A sárgabarackban nagyobb mennyiségben található A-, E- és C-vitamin, valamint mangán, magnézium, réz, a kalóriatartalma pedig alacsony (egy szem barack nagyjából 20 kalóriát tartalmaz). A sárgabarack Gazdag antioxidánsokban, flavonoidokban és más értékes fitonutriensekben, így védheti a szervezetünket a súlyos krónikus betegségektől, az ún. oxidatív stresszel összefüggő sejtkárosodástól. Az oxidatív stressz a kutatások szerint nagy szerepet játszik többek között a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák, valamint bizonyos daganatos betegségek kialakulásában. A sárgabarackot érdemes azért is fogyasztani, mert hatékony lehet gyulladások ellen, védi a szemet és jót tesz az emésztésnek is. Az sárgabarack önmagában is finom, egészséges nassolnivaló, de számos étel is készíthető belőle: levesek, krémek, sütemények, joghurt, befőtt, fagylalt, gyümölcssaláta, jól illik egyes húsok mellé, valamint kellemes lehet üdítőként is.

A sárgabarack termesztése

Az sárgabarack fény és melegigényes fa, ezért ültetési helyéül lehetőleg egy napos, világos helyet válasszunk. Fontos, hogy a téli fagyokat viszonylag jól átvészeli, azonban a korai tavaszi fagyok károsíthatják bimbóit. Egészen jól bírja a szárazságot, ugyanakkor, a bőséges és jó minőségű terméshez öntözést igényel. Nyári aszályban, öntözés nélkül, gyümölcsei aprók és íztelenek lesznek.

Talajok közül legjobban a kissé meszes, lazább, levegősebb szerkezetű, tápanyagban gazdag talajokat kedveli. A túlságosan meszes talajú és a magas talajvizű területeket kerüljük vele! A gazdag termés érdekében az sárgabarack gondozása során nem szabad megfeledkezni a tápanyagok pótlásáról sem. Az sárgabarack nem mentes a betegségektől és a kártevőktől sem, ezért a sárgabarack ültetésével növényvédelmi teendőkre is kell számítani. Szintén elmaradhatatlan feladat az sárgabarack metszése is. Sárgabarackot konténeres és szabadgyökerű kiszerelésben is vásárolhatunk. A konténeres sárgabarackot a téli fagyos hetek kivételével bármikor ültethetjük, a szabadgyökerű sárgabarack ősszel és kora tavasszal ültethető a kertbe.

A megvásárolt szabadgyökerű sárgabarackot lehetőség szerint azonnal ültessük el. Ha erre mégsincs mód, akkor az ültetésig állítsuk vízbe, ne hagyjuk, hogy kiszáradjon. Az ültetés előtt a szabadgyökerű sárgabarack gyökereinek végéből, metszőollóval csípjünk le 1-2 cm-t, ügyelve arra, hogy minél többet tartsunk meg a gyökérzetből. Konténeres sárgabarack esetében erre nincs szükség. Ültetésnél pedig mindenképpen vegyük figyelembe az sárgabarack említett igényeit, és eszerint válasszuk ki a legideálisabb helyet számára. Ezt követően ássuk ki az ültető gödröt, ami nagyjából kétszerese legyen a gyökérrendszer méretének.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.