Menjünk, nézzünk hóbaglyot!

agrarszektor.hu
A csehországi Ostravából érkezett Bella nevű hóbagollyal bővült a Budakeszi Vadasparkba állománya. A ritkaságnak számító állatot már a közönség is megtekintheti - tette közzé az MTI. A fokozottan védett hóbagoly körülbelül ötven-hatvan centiméter magas, és másfél-két kilogramm tömegű.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár a Budakeszi Vadaspark fő feladatának elsősorban a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepített fajok bemutatását tekinti, a látogatók már korábban is találkozhattak olyan, a magyarországi állatkertekben ritkán látható különleges fajokkal, mint a jávorszarvas és a bölény. Ilyen ritkaságnak számít most az egyéves Bella is - közölte a park az MTI-vel.

A hóbaglyok az északi tundravidékeken élnek, ezért Magyarországon igen ritka vendégnek számítanak. A Kárpát-medencében csak akkor sikerült néhány kóborló példányt megfigyelni, amikor a hóbaglyok az északi területeken nem találtak elegendő táplálékot. A vadaspark új lakója egyedül érkezett, ám a tervek szerint a tojónak nemsokára egy hím társa is akad majd. A vadaspark gondozói bíznak benne, hogy a hóbagolypár később fiókákkal is megörvendezteti majd a park közönségét.

A fokozottan védett hóbagoly körülbelül ötven-hatvan centiméter magas, és másfél-két kilogramm tömegű. Fészkét a nyílt tundrán valamilyen magaslatra, dombtetőre vagy sziklák tetejére, esetleg földmélyedésekbe építi. A hóbagoly a tojásait május-júniusban költi ki, fészke átlagosan négy-kilenc tojásból áll, de táplálékbőség idején akár tizennégy tojást is költhet. A többi ragadozómadárhoz hasonlóan a hóbagoly hímjei is kisebbek a tojóknál, de a két nemet a tollazatuk színezetéről is meg lehet különböztetni: míg a hímek felnőtt tollazata csaknem teljesen fehér, addig a nőstényeké a fejükön feketén pettyezett, a hátukon pedig sávozott. Más nagytestű madarakhoz hasonlóan a hóbaglyok is igen hosszú életűek, akár tíz évet is elélhetnek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?