Mi értelme van az állatsimogatásnak?

agrarszektor.hu
Néhány évvel ezelőtt látott napvilágot az a tanulmány, ami szerint az emberek stresszelik a kutyájukat azzal, ha ölelgetik őket, mert ez a dominancia kimutatását jelenti. A tanulmány szerzője azt tanácsolta, hogy ehelyett inkább simogatással érdemes jutalmazni a kedvencünket, nem meglepő módon, hiszen a simogatást minden emlős szereti. De miért van ez? - teszi fel a kérdést az Index Ma is tanultam valamit rovatának cikkírója.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

MInt kiderült, az emlősök agyában van egy olyan neuron, ami csak a simogatásra reagál. Erre egy 2013-ban publikált tanulmányban mutatott rá egy kutatócsapat, akik kísérleti egerek segítségével eredtek a simogatás nyomába. Az emlősök agyában rengeteg neuron található, ezek pedig a különféle ingerek széles skálájára reagálnak. Ha egy állat bőrét megcsípjük, megböködjük, vagy megcsapkodjuk, akkor az agyában található neuronok nagy része érzékelni fogja ezt.

A kutatás során ugyanakkor kiderült, hogy az MRGPRB4+ nevű neuron csak a gyengéd simogatásra reagál, úgyhogy a tudósok előállítottak egy olyan vegyületet, ami ezt a neuront aktiválta. Azok az egerek, akik megkapták a vegyületet, kevésbé voltak stresszesek, ebből pedig egyenesen következett, hogy a simogatás egyszerre élvezetes és megnyugtató az állatok számára.

A kutatók ezt követően úgy modósították genetikailag az egereket, hogy a MRGPRB4+ neuronjaik világítsanak, amikor aktiválják őket, így pedig sikerült bizonyítani, hogy ezek a neuronok a bőrben található szőrtüszőkhöz kapcsolódnak. Mint kiderült, az idegvégződéseik viszonylag távol vannak egymástól, ami megmagyarázza, hogy miért csak a simogatás aktiválja őket. Hasonló neuronokkal egyébként az emberek is rendelkeznek a testük hajjal borított felületein.

Az viszont nem egyértelmű, hogy az evolúció során miért fejlesztették ki az emlősök a simogatás szeretetét. A tanulmány szerint valószínűleg az lehetett az oka, hogy így nagyobb kedvvel kurkásztak, ami higiéniás szempontból rendkívül fontos, emellett pedig a csoporton belüli bizalmat is növelte, amitől nőtt a túlélés esélye. A simogatást egyébként nemcsak kapni, hanem adni is jó: egy két évvel ezelőtti kutatás szerint egy kiadós kutyasimogatás után nemcsak a kutya lesz boldogabb, a tevékenység az emberben is felszabadítja a szeretethormonként ismert oxitocint.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?