Az egyik legnagyobb ázsiai piac nyílhat meg a magyar baromfi és sertéshús előtt

MTI
A magyar baromfi és sertéshús thaiföldi szállításáról tárgyalt Bangkokban a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) delegációja - közölte a szaktárca az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tájékoztatás szerint a magyar küldöttség arról tárgyalt a thai Állategészségügyi Hatóság (DLD) főigazgatójával és más illetékesekkel, hogy Thaiföld is engedélyezze Magyarországnak a sertéshúsnál a regionalizációt, amiről Japánnal már sikerült megegyezni.

A tárgyalással kapcsolatban Budai Gyula, a KKM külső piacok fejlesztéséért és koordinálásért felelős miniszteri biztosa Budapesten elmondta: a magyar állategészségügyi intézkedések sikerrel teljesítették a szigorú japán követelményeket, így egy esetleges madárinfluenza-járvány esetén csak a fertőzött területről gátolja Japán a magyar baromfi szállítását. Ilyen megállapodásra törekednek Thaifölddel is, mert ezzel erősíthetik a magyar cégek ázsiai jelenlétét, növelve ezzel Magyarország folyamatosan bővülő exportját. Thaiföld a 640 millió lakosú délkelet-ázsiai térség második legnagyobb piaca. A baromfi mellett a sertéshús is kelendő árucikk abban a régióban, ezért fontos, hogy a magyar cégek minél szabadabban szállíthassanak a thai piacra - tette hozzá. 

Forrás: MTI Fotó: Balázs Attila

A közlemény szerint az ASEAN-térségben (Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége) 2018-as adatok alapján Thaiföld Magyarország első számú kereskedelmi partnere. A kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly 20 százalékkal nőtt, ezen belül a magyar export 44 százalékkal emelkedett. A két ország között mezőgazdasági munkacsoport működik, amely várhatóan júniusban tanácskozik újra, és előkészítik a magyar-thai gazdasági vegyesbizottság következő ülését - tudatta a szaktárca.

A KKM a közleményben kitért arra: a magyar delegáció thaiföldi látogatására alig egy héttel azután került sor, hogy Kína ismét engedélyezte a magyar kacsa- és libahústermékek kínai szállítását, ez 2015 óta a madárinfluenza-járvány miatt bevezetett tilalom miatt nem volt lehetséges. Felidézik, hogy Pekingben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a múlt héten arról egyeztetett kínai kollégáival, hogy a sertéshúsnál is megjelenjen a regionalizáció, egy esetleges állategészségügyi járvány esetén ne az egész országból, csak a fertőzött területről legyen tilos hús és húskészítmények szállítása Kínába.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?