Malackábítás gázzal - 2021-től kötelező a fájdalommentes herélés

Agrárszektor
Miután a németek eldöntötték, hogy nem engedik tovább a malacok fájdalmas kasztrációját, már csak annak elhatározása maradt hátra, hogy hogyan tovább. Most kidolgoztak egy rendeletet, amelyben lehetővé teszik, hogy maguk a sertéstartók végezzék el a kábítást - feltéve, hogy előbb részt vesznek az előírt elméleti és gyakorlati oktatáson.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Németországban ma évente mintegy 20 millió kismalacot kasztrálnak érzéstelenítés nélkül, de a fogyasztók tiltakozása miatt ennek 2021-ben egy csapásra vége lesz.

Az izoflurán tulajdonképpen egy éter, melynek hatására a malac eszméletét veszti és nem érzékel fájdalmat. Alkalmazása azonban nemcsak drágítja a herélést, de kockázatossá is teszi. A túlaltatás és a mozgásképtelen malac visszehelyezése az anya alá egyaránt szörnyű kimenetellel járhat. Viszont nincs annyi állatorvos az országban, hogy valamennyi fialásnál jelen legyenek. Mégsem akartak emiatt lemondani a németek a fájdalommentes kasztrálásról, inkább képzésekkel segítik a gazdákat abban, hogy elsajátítsák a tökéletes altatás technikáját.


Természetesen az izofluránnak is rendelkezésre kell állnia a telepen, amire a vegyiparnak is fel kell készülnie. Ez nem kis mennyiség, mivel a kormányzat számításai szerint a sertéstartók fele emellett az érzéstelenítési metódus mellett fog dönteni 2021-ben, amikor a fájdalommentes ivartalanítás kötelezővé válik. Alternatív megoldás még az injekciós kasztrálás (immunokasztráció), amit a gazdák ötöde választhat az előrejelzés szerint, valamint az ivarérés előtti vágóhídra küldés. Utóbbi mellett a telepek 30 százaléka dönthet, mert bár egyszerű megoldás, a németek kolbászimádata miatt - amihez zsírosabb disznó kell - nem vonzó a "baconsertés".

Az éteres narkózis kellékeinek beszerzéséhez az állam 2 millió eurós támogatást biztosít a sertéstartók számára, mivel egy-egy ilyen  eszköz ára 3-10 ezer eurót is kóstálhat. A kormánynak még ki kell építenie a képzés rendszerét is. Az előzetes kalkulációk szerint hamarosan 3-5 ezer sertéstartó jelentkezik majd az altatás szakszerű gyakorlatának elsajátítására. Mindez azért nagyon fontos információ nekünk, mert nemcsak a sertésárak gyűrűznek be Magyarországra, hanem a tartási módok is. Készülhetünk a másfél millió forintos altatógép megvásárlására?

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?