Így tarthatja távol a vadakat az otthonától: sokkal egyszerűbb, mint gondolná

agrarszektor.hu
A vadbetörések elleni védelem érdekében kerítést épített Óbuda-Békásmegyer Csúcshegynek nevezett kerületrészén a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete. Az elhanyagolt területek rendben tartásával, a zöld hulladék megfelelő kezelésével a lakosság is tehet a vadbetörések megelőzéséért, de a vadkárok megelőzésére az egyedüli hatékony módszer a megfelelő kerítés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agrárminisztérium a települések zártkerti földrészleteinek mezőgazdasági hasznosításának segítésére és az infrastrukturális háttér megteremtésére kiírt pályázatán 9,5 millió forint támogatási összeget nyert el Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, amelyet komplex vadvédelmi beruházás megvalósítására fordított. A Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete a napokban fejezte be a munkát. Csúcshegyen, ahol a III. kerület más hegyvidéki részeihez hasonlóan sok a lakott területre törő és ott megtelepedő vad.

A vadak jelenlétével járó konfliktusok számának csökkentéséhez és a problémák megelőzésének egyedüli hatékony módszere megfelelő kerítés építése.

A kiépült kerítés, amely csökkenti a területre jellemző vadfajok behatolási és megtelepedési lehetőségeit, az esetleges állatbetegségek behurcolását, a bértelkek területére betörő vadak okozta károkat, valamint egy külső védvonal képében segítséget nyújt az újonnan beépített lakóövezetek számára a vadbetörésekkel szemben - írja közleményében a Pilisi Parkerdő Zrt.


A széles élőhelyhasználati és táplálkozási spektrummal rendelkező generalista vadfajok - mint a vaddisznó, az őz, a róka, a nyest és a borz - már hozzászoktak az ember közelségéhez, ezért az erdőterülettel határos lakott területeken, illetve a városba mélyen behúzódó, elhanyagolt zöld területen, telkeken is előfordulnak. Az erdőhatár közelében élő lakosság sokat tehet a probléma kezelésének érdekében megfelelő, vadnak ellenálló, a területen élő vadfaj behatolásával szemben biztonságot nyújtó kerítések kiépíttetésével, az elhanyagolt telkeken lévő bozótosok felszámolásával, a külterületi területek növényzetének lekaszálásával, a növényápolási feladatok elvégzésével.

Kiemelten fontos, hogy a nagyvadakat ideiglenes vagy állandó etetési tevékenységgel senki ne szoktassa a település területére. Hasonlóan fontos, hogy a kerti zöldhulladékot megfelelően kezeljük, ne az erdőbe vagy felhagyott területekre vigyük, hiszen az így deponált hulladékok alatt megjelenő rovarok, csigák, giliszták a vaddisznó, a borz vagy éppen a róka számára kiváló táplálékot szolgáltatnak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?