Mindent elárasztanak a hernyók: a tudósok kétségbeesetten keresik a megoldást

agrarszektor.hu
A kínai gazdákat nem csak a sertéspestis sújtja, hanem a hernyóinvázió is. Kétségbeesetten keresik a természetes ellenfelét. A génmódosított Bt-kukoricát nem akarják termeszteni, már csak azért sem, mert ezek toxinjára az USA-ban már rezisztenssé vált a sereghernyó.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nature legújabb száma arról ír, hogy a kínai kukoricatermést a hernyók inváziója fenyegeti. A hernyókat januárban figyelték meg először, és azóta a tudósok azon ötletelnek, mivel lehetne megállítani őket. Néhányan a poloska mellett, néhányan pedig a GMO-k mellett tették le a voksukat. Kínában az őszi sereghernyó (Spodoptera frugiperda) terjed, amely eredetileg Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Az utóbbi években terjedt el az egész világon, 2016-ban komoly problémákat okozott Afrikában és Dél-Ázsiában. A kínai agrárminisztérium szerint már 18 megyében észlelték a kártevőt. Ez azért is gond, mert ez a hernyó elsősorban a kukoricát kedveli, de nem veti meg a cukorrépát sem; Kína pedig a világ második legnagyobb kukoricatermelője.

Az őszi sereghernyó veszélyes kértevő: Afrikában és Ázsiában a termés felét felzabálta, 1-4 milliárd dollár veszteséget okozva egy év alatt. Kifejlett lepkeként egyetlen éjszaka alatt több száz kilométert tehet meg. Ezért a kínai tudósok a kormányzat felkérésére keresik a baj elhárításának lehetőségeit. Az Egyesült Államok Agrárminisztériuma (USDA) szerint ennek a fajnak Kínában még természetes ellensége sincsen, de a feljegyzések szerint a darazsak, egyes paraziták és a kínai poloskák (Arma chinensis) már öltek meg hasonló hernyókat. 


Brazíliában inkább a GM-növényeket vetették be ellenük: úgy módosították a növény génállományát, hogy elkezdje termelni a Bacillus thuringiensis baktérium endotoxinját, ezzel védekezve a hernyóval szemben. Viszont a genetikailag módosított növényeket nem engedélyezték a hatóságok Kínában, mert a lakosságnak ellenérzései vannak ezekkel szemben. A másik érv a GMO-k ellen, hogy az Egyesült Államokban a hernyó rezisztenssé vált a GM-növények védekező mechanizmusaira. (Az USA-ban 1995 óta termelnek Bt-kukoricákat. 1999-ig 130-féle Bt-gént, illetve fehérjét azonosítottak, melyek mindegyike csak egy, vagy csak néhány rovarfajra toxikus. A specifitást a toxinfehérje szerkezete és a rovar receptormolekulája adja.) A hernyó mindenesetre tovább terjed Kínában, az észlelések szerint a következő ország, ahol megjelenik, Dél-Korea vagy Japán lehet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03