Kína egy évtizeden át érezni fogja a sertéspestis hatását

agrarszektor.hu
Kínának egy évtizedre is szüksége lehet arra, hogy a mostani sertéspestis-járvány hatásaiból kilábaljon. Ez bizakodással tölti el az amerikai és az európai sertéshús-előállítókat is. Ralph Loos, az USA húsexportőreit tömörítő szövetség kommunikációs igazgatója szerint előbb-utóbb elfogynak a kínai készletek, és akkor eljön az USA nagy pillanata is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hivatalos kínai álláspont szerint a sertésállomány 24 százaléka érintett az afrikai sertéspestisben, de a holland Rabobank az egyes régiókban 20-70 százalékos állománycsökkenésről beszél. "Egy évtizedig is eltarthat, mire ezt kiheveri a kínai sertéságazat" - összegez a Cargill premix és takarmány üzeletágának vezetője, John Fering, aki szerint a járvány legnagyobb nyertese a baromfiágazat, a kereslet élénkülése messze Kína határain túl is érződik. Nyerni fognak vele a tojás, a marhahús és halászati termékek is, hiszen állati fehérjére mindenképpen szüksége van a kínai fogyasztóknak.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az USA húsexportőreit tömörítő szövetség kommunikációs igazgatója, Ralph Loos azonban rámutat: eddig az amerikai farmerek nem érezték a kereslet élénkülését Kína oldaláról. A kínai kikötőkben a hűtött áru tárolására alkalmas rakterekben nincs szabad hely, mivel ezekben a kormányzat korábban hatalmas mennyiségű árut spájzolt be. A készletek azonban egyszer kiürülnek, végtére is Kína a világ legnagyobb sertéshúsfogyasztója - bizakodnak az amerikaiak. 


Ugyanakkor 10 év nagy idő. Ezalatt biztosan megszületik az afrikai sertéspestis elleni vakcina, ha már nem a következő években. A kínai sertéstartókat nagyon rosszul érintené, ha az újonnan megvásárolt és nehezen felszaporított állományban ismét kitörne a vírus, ezért biztosan keresik a megoldást a védőoltásra. Nagy kérdés, hogy az előttünk álló évtizedben milyen körülmények között állítható helyre az állomány, és hogy ebben az időszakban milyen kereskedelmi viszonyban fog állni egymással a két nagyhatalom.

Pillanatnyilag a kölcsönös büntetővámok is akadályozzák az üzletet az Egyesült Államok és Kína között. A két kormányfő nemrég találkozott Japánban, ahol abban állapodtak meg, hogy újrakezdik a tárgyalásokat, bár azóta ismét csend van a felek között. Az amerikaiak azonban türelmesek: bárhogy is indítja újra a termelését Kína, egész biztos, hogy jó ideig szüksége lesz húsimportra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58