Bulgária is keményen ráállt a baromfitermelésre

agrarszektor.hu
Bulgária messze nem önellátó baromfihúsból, de a jelek szerint nagyon igyekszik minél inkább azzá válni. A külkereskedelmi mutatóin mindenképpen javítani tudott, hiszen az évi 5-10 százalékos termelésnövekedés jóval felülmúlja a fogyasztás bővülését. Elgondolkodtató, hogy az ország nagy beszállítói között ott van Románia is - méghozzá egyre nagyobb piaci részesedéssel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2017 és 2018 között 60 százalékkal csökkent a baromfitartó üzemek száma Bulgáriában, miközben a termelés 10 százalékkal nőtt. A növekedés a csirkehús-előállítás 10 százalékos és a kacsahústermelés 18 százalékos bővüléséből állt össze. Előbbiből 87 ezer tonna, utóbbiból 23 ezer tonna volt a kibocsátás - írja piaci jelntésében az USDA a bolgár statisztiakai hivatal számaira hivatkozva.

Nagyot ugrott a 100 ezer csirkénél többet tartó gazdaságok száma: egyik évről a másikra 8 százalékkal több ilyen üzemet számláltak az országban, az általuk kibocsátott hús mennyisége pedig csaknem 22 százalékkal emelkedett. Az ágazat teljesítmény-növekedése tehát a nagyobb üzemméretekkel függ össze. A koncentrálódást nemcsak a piaci környezet, hanem 2018-as madárinfluenza-járvány is segítette. A kisgazdaságok sérülékenyebbnek bizonyultak a vírussal szemben.


2019 első harmadában a csirkehús termelése 9 százalékos emelkedést mutatott, míg a  kacsahús előállítása 15 százalékkal csökkent 2018 azonos időszakához mérten. A mostani kilátások alapján 2019 végére a bolgár csirkehústermelés 5 százalékkal szárnyalhatja túl a tavalyi évit. Az USDA szerint ez a növekedési tempó 2020-ra is jellemző lesz.

Mindez nem változtat azon, hogy Bulgária továbbra is erősen importfüggő baromfihúsból. Tavaly a fogyasztás elérte a 182 ezer tonnát, így a növekvő termelés dacára az önellátottság szintje még mindig csak 64 százalékos. 2018-ban a beszállító országok közül a legjelentősebb Lengyelország volt (az importált mennyiség 43 százalékával), őt követte Románia (16 százalékos részesedés) és Görögország (11 százalékos részesedés). Idén az eddigi adatok alapján Románia 21 százalékra tudta növelni a piaci részesedését a beszállítók között, míg a lengyelek részesedése 38 százalékra esett.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?