Ilyet még nem láttál! Megérkezett az okosóra teheneknek

agrarszektor.hu
A jövő farmjának meghatározó megoldásai az 5G-s mobilkommunikáció, a szenzoros távmegfigyelés és a felhőalapú technológia lesznek. A brit kormány által létrehozott Agricultural Engineering Precision Innovation Centre (a továbbiakban Agri-EPI Centre) Somerset megyében egy kísérleti tejgazdaságban a legmodernebb eszközökkel úgy próbálja meg növelni a termelékenységet, hogy közben csökkenti az emberi közreműködést. Az állatállomány felügyeletét pedig távolról, okoseszközökkel végezné el.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Daily Mail értesülései szerint a Shepton Mallethez közeli kísérleti állomáson a 180 tehénből álló csorda minden egyes állatát olyan szenzoros nyakörvvel szerelnének fel, amely a fitnesz karkötőkhöz vagy okosórákhoz hasonlóan viselkedne. Vagyis folyamatosan monitorozná a tehenek mozgását, aktivitását és étkezési szokásait, és a mért eredményeket azonnal egy 5G-s felhőbe töltené fel. Ott egy algoritmus elemezné az információt, és jelezné a gazdáknak, illetve az állatorvosoknak, ha az adatokból betegségre, vagy bármilyen más, emberi beavatkozást igénylő állapotra lehet következtetni.

"Az, hogy a szükséges információk egyből a mobiltelefonunkra, esetleg más mobil eszközünkre érkeznek, nagy mértékben meggyorsítja a dolgunkat" - mondta Mark Gough, a kísérleti farm egyik munkatársa. "Ha kapunk egy riasztást, rögtön láthatjuk, melyik tehenünkkel van baj, és a probléma lehetséges okairól is azonnal értesülhetünk."

A farmokon egyre gyakoribbak a csúcstechnológiás megoldások, az önvezető munkagépektől kezdve a robotikus fejőrendszerekig. Az ágazatban felhasznált innovatívmegoldások következő hulláma az 5G technológia lehet, amelyről a telekommunikációs szakemberek azt mondják, hogy az ultragyors letöltési sebességével és a jeltovábbítás gyorsításával mindent meg fog változtatni.

Az 5G hálózatok sokkal több eszközt lesznek képesek kezelni, mint a jelenlegi 4G hálózatok. Ez alkalmasabbá teszi őket a megnövekedett adatmennyiségek kezelésére, legyen szó több felhasználó tevékenységének kezeléséről, vagy több szenzoradat feldolgozásáról. Az Agri-EPI Centre kísérleti somerseti telephelyén ilyen 5G-s hálózatot építettek ki, hogy képesek legyenek fogadni és feldolgozni a nyakörvek által megnövekedett adatmennyiséget. Duncan Forbes, a kísérleti telephely vezetője szerint a farmon dolgozó emberek rengeteg időt takarítanak meg azzal, hogy egyből tudják, melyik tehénnek van szüksége segítségre, a kapott és kiértékelt adatokat pedig elküldhetik másoknak, így például az állatorvosoknak is, akik így valós időben ellenőrizhetik a csorda egészségi állapotát. A somerseti kísérleti farmon a nyakörvek mellett az állatok fogyasztását és tejhozamát is mérő automata fejő- és etetőállomások is segítik a termelékenység növekedését. A technológiai újítások bevezetése óta a farm tejhozama napi ötezer literre nőtt.

Az Agri-EPI Centre nem csak teheneknél használja ezt a fajta kísérleti megközelítést. Az eddigi felméréseik szerint ilyen szenzoros módszerrel lehet figyelni a disznókat, a bárányokat, más szarvasmarhákra, a baromfiakat, de még a halakat is. A szervezet egy másik telephelyén már létrehozott egy Tail Tech nevű algoritmust, amely az ólban felszerelt kamerák segítségével a disznók farkának állásából állapítaná meg az állatok hangulatát.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?