Magasabbra tett léc, kevesebb pénzforrás - Ez vár a magyar birkatartókra

agrarszektor.hu
Egyrészről egy "zöldebb" közös agrárpolitikára, másrészről arányaiban jóval kevesebb büdzsére, bonyolultabb célrendszerre, magasabb elvárásokra több adminisztrációs teherre lehet számítani a közelgő új ciklusban. - fogalmazott dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár a Herceghalmon tartott "A kiskérődző ágazatok helyzete és kilátásai" című tanácskozáson.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NAIK Állattenyésztési Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézetében tartott rendezvényen megemlékezett a szakma az idei évben elhunyt Fésüs László professzorról, az Intézet volt főigazgatójáról az Magyar Juh- és Kecstenyésztő Szövetség (MJKSZ) korábbi elnökéről, akinek munkássága meghatározó volt a hazai állattenyésztésben. A megemlékezést követő előadásban dr. Feldman Zsolt államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a szűkülő mozgástér mellett meg kell felelni többek között a versenyképesség, a klímaváltozás, a generációváltás és az egészséges élelmiszer-előállítás kihívásainak is.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

Összefoglalta az ágazat fejlesztésének szolgálatában álló kormányzati eszközöket, azokat a programokat, amelyek a közelmúltban befejeződtek és azokat, amelyek majd meghatározzák a következő évek munkáit. Elmondta, hogy teljessé vált a hazai állattenyésztés meghatározó jogszabálycsomag, amely egyrészről újabb versenyhelyzetet teremt, hiszen a tenyésztő szervezeteknek lehetőségük nyílik a határokon túli tevékenységre, ugyanakkor a külföldi szervezetek hazai megjelenésével kockázatokat is rejt magában. Hozzátette, bízik benne, hogy sikerül kialakítani azt a piaci alapokra épített szakmaközi szervezeti modellt, amire szükség van a kiskérődző ágazatnak.


Az államtitkár részletesen ismertette az ágazatot érintő támogatási formákat. Elmondta, hogy 825 ezer anyajuh-támogatásra érkezett be kérelem, ami nagyságendileg 8900 forintos egyedenkénti támogatást fog jelenteni. Megegyezte, hogy a jövedelempótló és beruházási, valamint az őshonos támogatásokra épült struktúra lényegében marad a jelenlegi formában, de érzékelhető, hogy a 2020 utáni időszakban a pénzügyi keret összességében véve jóval szűkebb lesz.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy az uniós források felhasználásához kapcsolódóan stratégiai tervet kell készíteniük a tagállamoknak, majd ezt egy közös nagy tervbe kell beépíteni. Ezen kívül az EU Bizottsága nem csupán a szabályszerű felhasználást veszi figyelembe, hanem egy eredményorientált megközelítést, számszerűsített célkitűzéseket támaszt a tagországok termelői irányába. Feldmann Zsolt megjegyezte azt is, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy egy év átmeneti időszak után indul el az új pénzügyi keretrendszer. Az európai költségvetést várhatóan csak a jövő év első felében fogadják el - közölte az államtitkár.

A tanácskozáson a kiskérődző ágazattal kapcsolatban az is elhangzott, hogy más ágazatokhoz képest kisebb befektetési összeg és gyorsabb megtérülés jellemző rá, de ezzel együtt az eredményességhez nélkülözhetetlen a megfelelő szakértelem és legalább kétféle termék előállítása. Ahol ez hiányzik, ott a támogatás szinte nélkülözhetetlen. A hazai juh- és kecskeágazat exportlehetőségei kedvezőek, mivel a világpiacon hiány van az ágazat termékeiből. A megfelelő piaci ellátásához azonban szükség van az állandó minőségre, amihez elengedhetetlen az okszerű fajtahasználat, a korszerű technológia és a versenyképességet nővelő tenyésztési technikák alkalmazása.

Gervai Péter

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?