Bedönti az európai kereskedelmet, ha a kór átlépi a német határt

Agrárszektor
Öt évvel ezelőtt érkezett meg Lengyelországba az afrikai sertéspestis és azóta sem boldogulnak vele. A házisertés-állományokban éppúgy jelen van a kór, mint a vaddisznókban. A németek borzadva figyelik, mint közeledik a határukhoz a vírus. Nem csoda, Európa legnagyobb sertéshús-exportőréről van szó.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mindössze 80 kilométerre közelítette meg a német határt az afrikai sertéspestis. November 14-én Wachowski körzetében egy elhullott vaddisznóból mutatták ki a kórokozót.A lengyelek 5 éve küzdenek a kórral, és egyelőre semmi jele annak, hogy megfékezhetnék. Mint az ismert, a betegség végzetes a sertésekre nézve, felbukkanása pedig kereskedelmi korlátozásokat von maga után. Éppen ettől tart a leginkább Németország, Európa legnagyobb sertéshúsexportőre. Az ottani Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium ezért sietve közli azt is, hogy Németországban még a vaddisznók között sem találták meg a kórokozót, egyúttal felszólítják a sertéstartókat a biobiztonság fokozására.

Az afrikai sertéspestis Kínát kevesebb mint egy év alatt szelte át, míg Lengyelországban öt év alatt jutott el a keletitől a nyugati határig - mindössze pár száz kilométerről van szó a több ezerrel szemben. Bár az európai óvintézkedések és a sertéstartás színvonala lényegesen jobb a keleti óriásnál tapasztalttal, mégis sokan kételkednek benne, hogy a vaddisznók öt év alatt egyszer sem lépték át a lengyel-német határt. Bizonyára így vannak ezzel a dánok is, akik kerítéssel zárták el magukat a németektől, a franciák pedig ugyanezt tették a belga határon. Ezek nyilván kisebb határszakaszok, mint a lengyel-német, így könnyebb is vadkerítést húzni rájuk. Azért mégiscsak gyanús, hogy megépültek.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?