Franciaország is beállt a sorba: kerítéssel zárják le a belga határt

agrarszektor.hu
Vadkerítést épít Franciaország az ország belga határánál, a napokban pedig már el is kezdődtek az építési munkálatok. A megelőző intézkedés célja, hogy megakadályozzák az afrikai sertéspestis (ASP) vírusának bejutását Belgiumból. Franciaország az építés idejére a katonaságot és 200 vadászt is kivezényelt elriasztásként a határ menti területre. Dániában január végén kezdték el a hetven kilométer hosszú kerítés felállítását az ország német határánál azért, hogy megóvják a dán sertésfarmokat és húsipart a ASP-től.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Franciaország Dániát követően a második EU-tagállam, amely megelőző intézkedéseket vezetett be az afrikai sertéspestis kapcsán. A napokban megkezdődött ugyanis egy 1,5 méter magas vadkerítés építése a francia-belga határ mentén az Ardennek erdejében, miután két, ASP-ben elpusztult vaddisznót találtak Belgiumban. Az építés idejére - elriasztóként - kivezényelték a katonaságot, 200 vadászt pedig azzal bíztak meg, hogy lőjék ki a Belgiumból jövő vaddisznókat azért, hogy megakadályozzák a francia állomány fertőzését - írja a blog.syngenta.hu.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

EZ IS ÉRDEKELHET
Ahogy azt az agrárszektor.hu megírta, január végén Dánia elkezdte a hetven kilométer hosszú kerítés felállítását az ország német határánál. A dán kormány tavaly márciusban döntött arról, hogy kerítést épít annak érdekében, hogy megakadályozza az afrikai sertéspestis (ASP) vírusának bejutását Németországból. Az intézkedés legfőbb célja, hogy megóvják a dán sertésfarmokat és húsipart a gazdasági katasztrófától. Dániában ugyanis kétszer annyi sertés van, mint ember, 12 millió sertést tenyésztenek mintegy 3000 gazdaságban, szemben az ország körülbelül 6 millió fős népességével.

Az 5,7 milliós Dánia gazdasága nagymértékben függ az állattenyésztéstől, hiszen évente 28 millió sertést küldenek a világpiacra. Ha Dániában kitörne az afrikai sertéspestis, az komoly kiesést okozna az ország sertésexportjában is, amely évente több milliárd fontra tehet.

Címlap kép: MTI/Sóki Tamás

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?