Elkezdődött: a dánok kerítéssel zárják le a német határt

agrarszektor.hu
Elkezdte a hetven kilométer hosszú kerítés felállítását Dánia az ország német határánál. A dán kormány tavaly márciusban döntött arról, hogy kerítést épít annak érdekében, hogy megakadályozza az afrikai sertéspestis (ASP) vírusának bejutását Németországból. Az intézkedést ugyanakkor a környezetvédők és Németország is szkeptikusan fogadta.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Ahogy az agrárszektor.hu beszámolt róla, tavaly márciusban bejelentette a dán kormány, hogy 70 kilométer hosszú kerítés felépítését tervezi az ország német határánál, annak érdekében, hogy megvédjék a dán sertéstenyésztő gazdaságokat az afrikai sertéspestistől. A kerítés építése a napokban ténylegesen elkezdődött, a legfrissebb információk szerint azonban a célja nem feltétlenül a vaddisznók távoltartása - írja a www.theguardian.com. A kutatások ugyanis kimutatták, hogy az ASP vírusa az eldobott élelmiszerekkel terjedt el, így a kerítéssel minden fenyegetést távol tarthat Dánia, amely a dán sertéstenyésztőkre nézve veszélyt jelent. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.


A kerítés a német Schleswig-Holstein állam északi szélén épül. Habár a sertésekre halálos betegség Dániában és Németországban még nem jelent meg, Kelet-Európában többször is azonosították, valamint tavaly ősszel Belgiumban is volt egy kisebb kitörés. A kerítés építésének legfőbb célja, hogy megóvják a dán sertésfarmokat és húsipart a gazdasági katasztrófától. Dániában ugyanis kétszer annyi sertés van, mint ember, 12 millió sertést tenyésztenek mintegy 3000 gazdaságban, szemben az ország körülbelül 6 millió fős népességével. Ha Dániában kitörne az afrikai sertéspestis, az komoly kiesést okozna az ország sertésexportjában is, amely évente több milliárd fontra tehető. 

A fal elektromos lesz és 1,5 méter magas, ami azt jelenti, hogy elég alacsony ahhoz, hogy a nagyobb állatok, mint például a szarvasok átugorjanak rajta, de elég magas ahhoz, hogy a vaddisznókat távol tartsa. Németország ugyanakkor szkeptikus a kerítéssel kapcsolatban, és nem biztosak abban, hogy valóban hatékony lesz. A környezetvédők sem feltétlenül tartják helyesnek a kerítés megépítését, véleményük szerint ugyanis megzavarhatja a vadon élő állatok - farkasok, vidrák és sakálok - élőhelyeit.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?