2020. június 6. szombat Norbert, Cintia

Hírek - Állat

Pánik a sertéspestis miatt: a dánok kerítéssel zárnák le a német határt

Hetven kilométer hosszú kerítés felállítását tervezi Dánia az ország német határánál, ahol az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát terjesztő vaddisznók bejutását próbálnák megakadályozni. A lengyel kormány 1200 kilométer hosszú acélkerítés építését fontolgatja keleti határainál, és az ASP miatt Magyarországon is felmerült a kerítésépítés lehetősége az ukrán-magyar határon.
 
 

A dán kormány bejelentette, hogy 70 kilométer hosszú kerítés építését tervezi az ország német határánál annak érdekében, hogy távol tartsák az ASP vírusát terjesztő vaddisznókat. Bár Dániában még nem találtak egyetlen sertéspestises esetet  sem, a betegség európai - egyelőre főként kelet-európai - terjedése komoly aggodalmakra ad okot.

A kerítés építésének legfőbb célja, hogy megóvják a dán sertésfarmokat és húsipart a gazdasági katasztrófától. Ha Dániában kitörne az afrikai sertéspestis, nem csak jelentős állattállományt veszélyeztetne, hanem le kellene állítaniuk sertésexportjukat is. A dán sertéskivitel ugyanakkor 5,5 milliárd dollárra tehető évente.

Az ASP ártalmatlan az emberekre, de a vaddisznóknál és a házi sertéseknél a legtöbb esetben elhulláshoz vezet, vakcina pedig még nincs a betegség ellen. A vírus egyre nagyobb mértékben terjed, így például már megjelent Lengyelországban, Csehországban, Romániában, Észtországban, Lettországban és Litvániában is, és a dán kormány attól tart, hogy egyre közelebb jut Dániához is. 


A híradások szerint további óvintézkedésként Dániában jelentősebb pénzbírsággal sújtják azokat, akik illegális élelmiszereket hoznak be. Emellett nagyobb hangsúlyt fektetnek az állattenyésztésben használt járművek tisztaságára is.

Ahogy az agrárszektor.hu beszámolt róla, a lengyel kormány is azt tervezi, hogy összesen 1200 kilométer hosszú acélkerítést létesít keleti határainál az ASP miatt. A beruházással a világ egyik leghosszabb kerítését építenék meg, amely a tervek szerint 2020-ra készülne el 20 milliárd forintnak megfelelő összegből. A sertéspestist terjesztő vaddisznók távoltartására Magyarországon is felmerült egy kerítés létesítése az ukrán-magyar határon, de a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal legutóbbi tájékoztatása szerint még vizsgálják az ügyet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu