Megtudtuk: hatalmas árbevételt ért el Magyarország nagy sertésfeldolgozója

MTI
Tavaly 7 százalékkal 59,8 milliárd forintra növelte konszolidált nettó árbevételét a kaposvári székhelyű Kométa 99 - közölte az olasz családi tulajdonban lévő húsfeldolgozó a BÉT honlapján közzétett éves jelentésében. A belföldi értékesítés 8, az export 7 százalékkal bővült. Az adózás előtti eredmény 900 millió forintról 1,389 millió forintra emelkedett tavaly 2020-hoz képest.

Az eredmény javulását az elmúlt évek hatékonyságjavító intézkedéseivel, valamint a sértés felvásárlási árak csökkenésével magyarázták. 2021 év végén kilogrammonként 374 forint környékén voltak a felvásárlási árak, szemben a két évvel korábbi 500 forint feletti árakkal. Tavaly 10 százalékkal több, 600 ezer sertést dolgoztak fel az évi 800 ezres kapacitású kaposvári gyárban, amely duplája a 2014-es, hét évvel korábbi értéknek. Az értékesítés volumene 77,1 ezer tonnára nőtt, ebből az export aránya 42 százalék volt. Az exportárbevétel 90 százalékát négy ország adja. A legnagyobb piac az olasz, közel 50 százalékos részesedéssel, majd a horvát, szlovén és a német következik. Jövőre kétszámjegyű növekedést vár a menedzsment a főbb külpiacokról és Svédországból.

A vezetői összefoglalóban Giacomo Pedranzini, a Kométa 99' Zrt. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a megnövekedett energiaköltségek már 2021 utolsó negyedévétől sújtották a vállalatot, és az üzemanyag- és nyersanyagárak emelkedése a háború miatt további terhet jelent. Szeptemberhez képest a gáz csaknem négyszeresére, az áram háromszorosára drágult pár hónap alatt.

A város önkormányzata 2013-ban 2 milliárdos tőkeemeléssel szerzett 38 százalékos részesedést az akkor nehéz helyzetbe került húsfeldolgozóban, amelyet később az olasz tulajdonos több körben kivásárolt. 2021 végén a város részesedése 3 százalékra csökkent. 2021 májusában a horvát Zito-csoport és az MFB Invest szállt be a cégbe, 7,7 százalékos illetve 18 százalékos részesedést szerezve. A cég tavaly tavasszal 1,4 milliárd forintos beruházással húsipari melléktermék feldolgozó üzemet adott át, ahol évi 15 000 tonna hulladékot tudnak feldolgozni. A Kométa 99 a magyar húsipar egyik legnagyobb szereplője, a térség legnagyobb munkáltatója több mint 800 fővel, több száz terméket állít elő, amelyek között egyaránt vannak tőkehúsok és különböző húskészítmények.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?