Riadót fújt Nagy István a sertéspestis miatt

Riadót fújt Nagy István a sertéspestis miatt

MTI
Magyarország olyan hatósági intézkedéseken dolgozik, amelyek csökkentik az afrikai sertéspestis elterjedésének esélyét - jelentette ki a magyar agrárminiszter Brüsszelben kedden. Nagy István ezt azt követően közölte, hogy Horvátország agrárminisztere arról tájékoztatta, hogy országában megjelent az afrikai sertéspestis vírusa a házisertés-állományban is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nagy István a tagországok agrárminisztereinek tanácsülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva közölte: kétoldalú megbeszélés keretében Horvátország agrárminisztere arról tájékoztatta, hogy országában megjelent az afrikai sertéspestis vírusa a házisertés-állományban is. A magyar agrárminiszter rámutatott: ez komoly gazdasági fenyegetettség Magyarország számára is, hiszen épp a határ közelében jelent meg a vírus. Mivel a turisztikai főszezon miatt tízezrek érkezenek haza Horvátországból, és behurcolhatják az afrikai sertéspestis vírusát, Magyarország azonnali intézkedéseken dolgozik - mondta.

A magyar agrárminiszter hangsúlyozta, ezért olyan hatósági intézkedések meghozatalát készíti elő Magyarország, amelyek csökkentik a fertőzés esélyét és veszélyét. Elmondása szerint egyebek mellett olyan sáv kialakításán dolgoznak, amelyben nincsenek vaddisznók, nincsenek hordozók, hogy a lehető legkisebbre lehessen csökkenteni annak az esélyét, hogy valamilyen módon a házisertés-állomány is elkapja a vírust.

Ennek beláthatatlan gazdasági következményei lennének, úgyhogy az elkövetkező napok, hetek, hónapok egyik legkiemeltebb állategészségügyi feladata az lesz, hogy hogyan tudjuk megóvni a hazai sertésállományunkat ettől a borzalmas vírustól

- közölte Nagy István.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?