Megsemmisítik a fogyasztható vaddisznóhúst Magyarországon

Megsemmisítik a fogyasztható vaddisznóhúst Magyarországon

Az afrikai sertéspestis (ASP) vírusának terjedése habár jelentősen lelassult az utóbbi két évben Magyarországon, a mai napig szigorú járványvédelmi intézkedéseket kell betartaniuk a sertéstartóknak - tudta meg az Agrárszektor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih). Kiemelték, a fertőzött és a magas kockázatú területen minden kilőtt vaddisznóból mintát kell küldeni a vírus kimutatására, illetve kizárására. Amennyiben kiderül, hogy az állat nem fertőzött, kizárólag a járási hivatalnál kért engedély alapján és csak helyben, magánfogyasztásra fel lehet használni a testet, ellenkező esetben minden testet ártalmatlanítani kell.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az afrikai sertéspestis vírusa 2018 áprilisa óta van jelen a magyarországi vaddisznóállományban. A kezdeti, nagyon gyors terjedés következtében 2020 februárjáig már kilenc megyében igazolódott a vírus jelenléte, majd 2021-ben Fejér megyében is megjelent. Azóta a vírus terjedése jelentősen lelassult, gyakorlatilag megállt, kizárólag a már fertőzött területen belül fordulnak elő újabb pozitív esetek - tájékoztatta az Agrárszektort a Nébih. Hozzátették, ezek száma is évről évre csökkenő tendenciát mutat, míg 2022-ben 698, 2023-ban már csak 444 esetet állapított meg a hatóság, a hazai házisertés-állományokat továbbra is sikerült megóvni a betegségtől. A Nébih honlapján, december 4-ei adatok szerint jelenleg Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vannak a sertéspestis miatt szigorúan korlátozott területek.

Járványvédelmi intézkedések, amiket be kell tartani

A sertéstartóknak tisztában kell lenniük a veszéllyel, a vírus sertésállományba történő behurcolásának lehetséges módjaival, valamint a behurcolás elleni hatékony védekezés eszközeivel. Fontos, hogy a mindennapi munkában rutinná váljanak a tudatosan és következetesen betartott járványvédelmi intézkedések.

A nagylétszámú, árutermelő, kereskedelmi telepeknek nagyon komoly járványvédelmi intézkedési tervet szükséges kidolgozniuk és működtetniük. A kislétszámú, saját felhasználásra tartott, úgynevezett háztáji állományoknál a fertőzött területen a Jó Sertéstartási Gyakorlat előírásait kötelező betartani, amely megtalálható a Nébih honlapján, az afrikai sertéspestis aloldalon - közölte lapunkkal a Nébih.

Kiemelt fontosságú, hogy csak legális állattartótól, megfelelő állatorvosi dokumentációval és bizonyítvánnyal vásároljunk malacot. Idegeneket ne engedjünk az állatok közelébe, ügyeljünk arra, hogy az alomanyag és a takarmány ne érintkezhessen vaddisznókkal. Mindig váltsunk ruhát, mielőtt a sertések közelébe megyünk. Ügyeljünk a ruházat, a lábbelik, a gépjárművek takarítására és fertőtlenítésére. Ne etessünk a sertésekkel állati eredetű mellékterméket (moslékot) és zöldtakarmányt.

A Nébih hangsúlyozta lapunknak, az afrikai sertéspestis továbbterjedésének megakadályozása érdekében a hatóság elrendelte a vaddisznó állománysűrűség drasztikus csökkentését. Ennek megfelelően minden évben valamennyi vadászatra jogosult határozatban kapja meg a területén minimálisan kilövendő vaddisznók darabszámát. A vaddisznóállomány szabályozása ennek teljesítésével megvalósul, ezen felüli kilövés nincs előírva a vadászatra jogosultak számára.

Kinek kell mintát küldeni és hova?

A fertőzött és a magas kockázatú területen minden kilőtt vaddisznóból mintát kell küldeni a vírus kimutatására, illetve kizárására - tudatta a hivatal. A mintákat a területileg illetékes járási állategészségügyi hivatal által biztosított átvételi helyekre kell beszállítani, ahonnan azokat a Nébih szállítja a laboratóriumba. A laboratóriumba érkezést követő 72 órán belül megvan eredmény, a negatív eredmények azonnal elérhetőek a Nébih honlapján.

Fertőzött hús, nem fertőzött hús: mi lesz vele?

Közepes kockázatú területen a vaddisznó teste korlátozás nélkül felhasználható, feldolgozható. Magas kockázatú területen elejtett vaddisznó teste kizárólag Magyarországon belül használható fel. Ugyanakkor a fertőzött terület (beleértve az SZKT-t is) teljes vadászati tilalom érvényes a vaddisznóra, az állománygyérítés érdekében kizárólag diagnosztikai kilövést lehet engedélyezni. Minden diagnosztikai célból kilőtt egyed testét ártalmatlanítani kell. A Helyi Járványvédelmi Központ (HJK) vezetője a vadászatra jogosult írásbeli kérelme alapján eseti engedélyt adhat arra, hogy a diagnosztikai célból kilőtt egyedek egy részét a vadászatra jogosult magánfogyasztásra, mint végső fogyasztó a fertőzött területen belül felhasználhassa, illetve a trófeát kikészíttethesse. A felhasználásra és/vagy a trófea kikészítésre csak a negatív virológiai (PCR) eredmény megérkezést követően kerülhet sor, addig a testet a vadászatra jogosultnak kell a HJK által jóváhagyott helyen és módon tárolnia.

Jó minőségű húsok kerülhetnek a kukába?

Lapunkhoz több olyan visszajelzés is érkezett, miszerint a nem fertőzött, de jó minőségű húsok kidobásra kerülnek, és nincsenek hasznosítva, étkeztetésbe vonva. Ahogyan a Nébih-től megtudtuk, fontos céljuk, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel ösztönözzék és támogassák azt, hogy lehetőleg minden kilőtt, fogyasztásra alkalmas test felhasználható legyen. A fokozott gyérítésnek viszont lehet olyan következménye, hogy a vaddisznóhús iránti tényleges keresletnél több vaddisznót lőnek ki. Ezeket a testeket sajnos az intézkedések részeként ártalmatlanítani kell. A hivatal ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az ASP járvány vaddisznó állományban való terjedésének lassítása legeredményesebben a vaddisznó állomány fokozott gyérítésével, az állomány drasztikus csökkentésével érhető el. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?