Döbbenet: a hadsereget kell bevetni a vaddisznók ellen

Döbbenet: a hadsereget kell bevetni a vaddisznók ellen

agrarszektor.hu
Olaszországban a katonai erőknek kell megvédeniük a híres olasz hústermékeket, így a pármai sonkát, és a mortadellát, a kormány döntése szerint ehhez pedig ritkítaniuk kell az népesre duzzadt vaddisznó-állományt. A hadsereg beavatkozása része a sertések fertőző afrikai sertéspestisének terjedését megakadályozó missziónak – írja a Financial Times.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A 177 katona egy éven át tartó bevetése része Giorgia Meloni miniszterelnök kampányának, amelynek célja, hogy öt év alatt akár 80 százalékkal csökkentse az olasz vaddisznóállományt az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozása érdekében.

Disznó módjára viselkednek

A nagyvárosok, például Róma peremén felhalmozódott szemetet rágcsálják, és a gazdák földjein tombolnak. Becslések szerint 2015 és 2021 között mintegy 120 millió eurós kárt okoztak a vidéki területeken, és számos autóbaleset okozójaként is számontartják őket.

Az állatok ráadásul az afrikai sertéspestis szuperterjesztőivé váltak, egy rendkívül fertőző vírusé, amelyet először 2022 elején észleltek az olasz szárazföldön. A betegség, amely a sertésekben akár 100 százalékos elhullási arányt is okozhat, riadalmat keltett a hatóságok és az élelmiszeripari vezetők körében olyan helyeken, mint például Párma, az északi város, amely Olaszország híres pácolt sonkaiparának központja.

Komoly károkat okoz a járvány

A katonai bevetést hétfőn késő este hagyta jóvá a kabinet az olasz mezőgazdaság és a kulináris örökség védelmét célzó intézkedéscsomag részeként. A széles körű rendelet olyan lépéseket is tartalmaz, amelyek célja az olasz kagylót - a közkedvelt pasta vongole étel egyik alapanyagát - fenyegető, nem őshonos kék rákok inváziójának leküzdése.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?