Veszélyes vírusok jelentek meg Magyarországon: így lehet védekezni ellenük

Veszélyes vírusok jelentek meg Magyarországon: így lehet védekezni ellenük

MTI
Az állatorvosok szerepe nélkülözhetetlen a hazai agráriumban - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Állatorvostudományi Egyetem 2024. évi diplomaosztó ünnepségén Budapesten. A tárcavezető szavai szerint egyre nagyobb figyelem hárul a biztonságos élelmiszerellátásra, ebben pedig kiemelt szerepük van az állatorvosoknak, akik alapvető szerepet töltenek be állatok egészségének védelmében, a fertőző betegségek elleni küzdelemben, és a vágásra szánt állatok húsának vizsgálatában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az egyik legfontosabb kihívás a madárinfluenza elleni védekezés, és kiemelt probléma a sertéspestis is - mondta. Hozzátette: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében újra megjelent a veszettség vírus is, mivel a háború miatt elmaradt az ukrán vakcinázás. A miniszter a "szakma szép kihívásának" nevezte, hogy 2030-ig el kell érni az állattenyésztésben felhasznált antibiotikumok ötvenszázalékos csökkentését. Nagy István az állatvédelem fontosságát is kiemelte, megjegyezve, hogy az Állatorvostudományi Egyetem ennek oktatásában is élen jár. Az intézmény keretei között 2021 óta működik az Állatvédelmi Jogi, Elemző és Módszertani Központ, amelynek célja, hogy tudományos hátteret biztosítson az állatvédelem elméleti és gyakorlati megvalósításához, segítse az állami döntéshozók és a terepen dolgozó állatorvosok, állatvédők munkáját - magyarázta.

EZ IS ÉRDEKELHET

Felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy Magyarország év második felében az Európai Unió soros elnöke lesz, és az elnökség feladatai között kiemelt helyet foglalnak el az állatvédelmi témakörök és a vonatkozó jogszabályok. A miniszter a magyar kormány nevében gratulált a végzett hallgatóknak a "kiváló és megfeszített" teljesítményükhöz. Hangsúlyozta: az Állatorvostudományi Egyetemen szerzett diploma világszinten is elismert, az itt megszerzett tudás pedig elegendő lesz ahhoz, hogy a fiatal állategészségügyi szakemberek megfeleljenek a rájuk váró, gyorsan változó kihívásoknak. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora elmondta, összesen 106 magyar állatorvosi hallgatót avatnak doktorrá, emellett 131 angol nyelvű hallgató is átveheti diplomáját, mivel ebben a tanévben hatvan országból érkeztek diákok az intézménybe.

A rektor szavai szerint az egyetemen "alapvetően elősegítette a minőségi fordulatot" az új működési struktúra, amelyben az állam által létrehozott alapítvány kuratóriuma kapta meg az irányítói jogosultságot. Az új modell életképes és ösztönző hatású - hangsúlyozta. Hozzátette: az elmúlt években történelmi léptékű béremeléseket hajthattak végre, új ösztöndíjat hirdettek meg, az elsőéves magyar nyelvű hallgatók számát pedig tavaly 50 százalékkal megemelték. Sótonyi Péter kitért arra is, hogy az elmúlt időszakban végrehajtott felújításoknak köszönhetően a legkorszerűbb körülmények között tanulhatnak a hallgatók. Az egyetem ereje ugyanakkor "nem a falakban, hanem az egykori és mai tanárokban, a gyakorlatban is bizonyított tudományos eredményekben" rejlik - tette hozzá.

EZ IS ÉRDEKELHET

Rámutatott, hogy az állatorvosoknak nemcsak a gyógyításban, az egészségmegőrzésben és az élelmiszerek minőségellenőrzésben, de az állatvédelemben is hozzáértően és tevékenyen részt kell venniük. Óriási az igény a nagy tudású szakemberekre - jelentette ki. Megjegyezte: az egyetem alapvető feladata a fiatal tehetséges kutatók megnyerése és megtartása, valamint az utánpótlás nevelése. Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) elnöke azt hangsúlyozta: olyan hivatás az állatorvosi, amelynek művelése megköveteli az élethosszig tartó tanulást, valamint az alázatot a hivatással és az élettel szemben. Hozzátette: a közösség emberi tartást, iránymutatást vár el az állatorvosoktól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?