Eldurvult a helyzet a horvátoknál: tömegével ölik az egészséges sertéseket

Eldurvult a helyzet a horvátoknál: tömegével ölik az egészséges sertéseket

MTI
Tizenöt nap után befejeződött a sertéspestisjárvány megfékezését célzó kormányintézkedések elleni gazdatüntetés Horvátországban - jelentette be csütörtökön Tomislav Pokrovac, a demonstráció vezetője. A tiltakozók azt követelték a kormánytól, hogy azonnal vessen véget az egészséges sertések elpusztításának, és tegye lehetővé az egészséges sertések kereskedelmét és a hagyományos módon történő disznóvágást.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Pokrovac elmondta: a minisztériummal tartott szerdai találkozón sikerült több pontban egyeztetniük, kivéve a disznóvágást, amelyről csak december 15-én születik döntés. Ugyanakkor ígéretet kaptak arra, hogy az egészséges sertésállományt nem kell elpusztítani - hangsúlyozta. Hozzátette: amennyiben a megállapodást nem hajtja végre a tárca, újév után újra tüntetéseket szerveznek, és ismét traktorokkal vonulnak az utakra.

Horvátország június 23-án jelentette először az EU-tagországoknak, hogy a házisertés-állományban is igazolták az ASP vírus jelenlétét, majd rövid idő alatt több tucat járványgócot azonosítottak. Az országban eddig közel 30 ezer sertést pusztítottak el. Továbbra is a kelet-horvátországi Vukovár-Szerémség megyében a legrosszabb a helyzet, de a járvány a szlavóniai megyékre is kiterjedt. A korlátozás alatt álló körzetekben még saját használatra sem szabad sertést vágni, továbbá tilos az élőállat, a hús, illetve húskészítmények zónán kívülre szállítása.

A bezárt telepeken legkorábban 2025-ben lesz lehetséges az újbóli tenyésztés, emiatt sok gazdálkodó döntött úgy, hogy felhagy a sertéstartással. A horvát kormány 7,5 millió eurónyi támogatást nyújt azoknak a gazdálkodóknak, akiknek a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében el kellett pusztítaniuk sertésállományukat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?