Folyamatosan növekszik ez az ágazat a horvátoknál

Folyamatosan növekszik ez az ágazat a horvátoknál

Ruda Bettina
Horvátország mezőgazdasági szektora igen jelentős helyet foglal el az ország gazdasági életében. Napjainkban körülbelül 1,5 millió hektár mezőgazdasági területtel és 2,8 millió hektár erdőterülettel rendelkezik. Bár a mezőgazdaság hozzávetőlegesen csak 4 százalékkal járul hozzá a GDP-hez, a szektor jelentősége nagyobb, mint amennyit ez az arány mutat. A horvát import élelmiszerek piacának értéke közel 3 millió euróra tehető, az elmúlt évek nehézségei ugyanakkor a déli szomszédunkat sem kímélték. A környező országok élelmiszergazdaságát bemutató sorozatunkban most Horvátországot mutatjuk be.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Horvátország éghajlata a belső vidékeken mérsékelt égövi, a hegyekben leginkább a hegyvidéki klíma, a tengerparton pedig mediterrán éghajlat jellemző, így az ország mezőgazdasági termelés szempontjából elég sokszínű. A Dráva-Száva közi területeken jellemzően növénytermesztés folyik, a magasabb területeken pedig főleg szarvasmarha-, birka és -sertéstenyésztésre koncentrálnak. A haltenyésztés és halászat szempontjából kiemelkedő Horvátország 2023. január 1-jétől az euróövezet tagjává vált.

EZ IS ÉRDEKELHET

Változatos a termelés

Az ország elhelyezkedése és többféle klímája tekintetében kedvező feltételekkel rendelkezik a változatos gazdálkodáshoz, így többek között jellemző a búza, kukorica, zab, árpa, cukorrépa és a főbb olajos magvak termesztése is. Emellett a mandarin -, cseresznye - és a meggytermesztés is kiemelkedő az országban. Fontos megemlíteni továbbá az ország szőlő- és bortermelését is, amely a mediterrán partvidékre húzódik, a déli területeken pedig dohány- és citrusfélék termesztése is folyik. A horvátok a haltenyésztés mellett, főként szarvasmarha, birka és sertés tenyésztéssel foglalkoznak, ám az állattenyésztési ágazatában folyamatos csökkenés tapasztalható, az ország húskészítményekből jelentős importra szorul.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az országnak komoly import- és export-együttműködése van az Amerikai Egyesült Államokkal hal-, illetve tengeri termékek kereskedelmét illetően. Az ország fő importőrei közé tartozik még Szlovénia, Magyarország, Hollandia, Franciaország és Ausztria, az exportpartnereknél pedig érdemes megemlíteni Németországot, Szlovéniát, Olaszországot és Bosznia-Hercegovinát.

Megsínylette 2023-at a horvát mezőgazdaság is

A térségben 2023 nyár közepén észlelt sertéspestis-járvány következtében több, mint 25 ezer sertést kellett leölni. A járvány több mint 1000 gazdaságot érintett és érint az ország Szerbiával és Bosznia-Hercegovinával határos megyéiben. A bezárt telepeken legkorábban 2025-ben lesz lehetséges az újbóli tenyésztés, emiatt sok gazdálkodó döntött úgy, hogy felhagy a sertéstartással.

EZ IS ÉRDEKELHET

Horvátországban a mezőgazdasági és élelmiszeripari import folyamatosan növekszik, bár a koronavírus-járvány okozta infláció és az orosz-ukrán háború lelassította a folyamatokat, a fogyasztói kereslet jelentősen a megfizethetőbb termékek felé tolódott el.

Pörög a halszektor

Az Adria-tenger számos halászati lehetőséget, tevékenységet biztosít, de az országnak továbbra is meg kell felelnie az ágazat piaci igényeinek. Ebből kifolyólag nagy mennyiségben importálnak halat és tengeri termékeket az ágazat olyan főbb kereskedelmi partnereitől, mint Olaszország és Spanyolország. Horvátországban a halfeldolgozó ipar és a haltenyésztés ága is folyamatosan bővül.

EZ IS ÉRDEKELHET

Déli szomszédunk nagy hangsúlyt fektet a fenntartható gazdálkodásra, így a tonhaltenyésztésben sincs ez másképp. A fenntartható gazdálkodással járó megemelkedett költség ellenére az ország egyik legnagyobb vezető haltenyésztő vállalata, a Cromaris 2021-ben 10 százalékkal növelte a tonhaltenyésztés mértékét a 2020-as adatokhoz képest. 2022-re az exportpiac 10 százalékkal növekedett, a cég fő bevételét az export adja. Horvátország a kedvező földrajzi elhelyezkedése és az Európai Uniós tagsága, illetve az euró alapú gazdaság miatt vonzó ország a befektetők számára. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?