Itt vannak a világ első kis metánkibocsátású juhai!

agrarszektor.hu
Az új-zélandi marha- és bárányhús-kereskedelmi szervezet a metánkibocsátást is a tenyészértékmérő tulajdonságok közé emelte, és azt állítják, ennek valóban kimutatható eredménye lett a juhok károsgáz-kibocsátására. Az első alacsony emissziójú kosok hamarosan forgalomba is kerülnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A világon elsőként Új-Zélandon sikerült olyan juhokat nemesíteni, amelyeknek kisebb a metánkibocsátásuk. A metán a szén-dioxidnál sokszor károsabb üvegházhatású gáz, a kérődzők emésztő folyamataiban keletkezik. Leginkább a marhákra szokás emiatt rossz szemmel nézni, hiszen létszámban és testméretben is lekörözik a világ juhait. A világ két legnagyobb marhatartója (Brazília és India) egyenként is 210 milliónál több marhát tart, míg a két legnagyobb juhtartónál, Ausztráliában 70 millióra tehető a juhok száma, Új-Zéland állománya pedig mintegy 28 millió egyedet számlál. Ez sem kevés, ezért Új-Zélandon - ahol minden főre hat birka jut - nekiláttak, hogy "környezetbarátabbá" alakítsák az állatokat.

Az ottani marha- és bárányhús-kereskedelmi szervezet a metánkibocsátási jellemzőt is bevonta a tenyészértékbecslési eljárásba. Ahhoz, hogy ezt az értékmérő tulajdonságot számszerűsíteni lessen, a juhtartóknak az állományuk egy részét be kellett tenniük egy mobil metánmérő kamrába. Egy kéthetes időintervallumon belül kétszer 50 percet kellett a kiválasztott egyedeknek a mérőegységben tölteniük. A kapott értékeket aztán összevetették az egyéb értékmérő tulajdonságokkal.

A gazdák a vártnál nagyobb érdeklődést mutattak a nemesítést szolgáló új paraméter iránt. "Arra tippeltem, hogy egy egészséges állat talán kevesebb metánt termel, és ezt az elképzelést akartam tesztelni" - indokolja egyikük az érdeklődés okát a farminguk.com oldalán. Hozzáteszi, ez nem biztos, hogy így van, de az nagyon is valószínű, hogy azok az állatok, amelyek kevesebb inputtal is beérik, kevesebb outputot termelnek, tehát kevésbé veszik igénybe a környezeti erőforrásokat.

Nemcsak a takarmány mennyiségén, hanem a minőségén is múlik, hogy mennyi gázt termel az emésztésekor az állat.  A program célja az volt, hogy azonos takarmányozási feltételek mellett is észrevegyék, ha egy-egy állatnak kisebb a károsgáz-kibocsátása, és ezt a képességét továbbörökítsék. (Nagy kérdés, hogy a takarmányhasznosítási mutatóhoz képest mondott-e újat a tenyésztőknek a metánkibocsátási jellemző? - agrárszektor.hu)

Az új-zélandi marha- és bárányhús-kereskedelmi szervezet azt közölte, hogy a kutatás eredményeképpen két éven belül kereskedelmi forgalomba kerülnek a kisebb metánkibocsátást örökítő kosok az országban. A metánkibocsátás mint értékmérő tulajdonság az öt legfontosabb paraméter egyikévé vált a tenyésztésben - hangsúlyozzák az itteni szakemberek. Hozzáteszik, a szelekció révén a metántermelésben ugyan évről évre lassulni fog a genetikai előrehaladás, de a kis lépések összeadódnak, és végül egy takarékosabb juhot eredményeznek a mainál. Mindennek nem lesz negatív hatása a termelési eredményekre - állítják.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?