Olcsón dobott piacra kötvényeket a Baromfi-Coop: vitték őket, mint a cukrot

agrarszektor.hu
A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjának (NKP) keretében került sor novemberben a Baromfi-Coop kötvénykibocsátására. A tranzakció több szempontból is kiemelkedő az NKP eddigi történetében: a program keretében elsőként került sor feldolgozóipari cég sikeres kötvényaukciójára, a jegyzett kötvények által bevont források összértéke elérte a 29,4 milliárd forintot, az elért átlaghozamok pedig mindkét aukción a kibocsátó számára igen kedvezően, 2,36%-on, illetve 2,47%-on alakultak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 7, illetve 8,5 éves futamidőre kibocsátott kötvények révén bevont források három célt szolgálnak: egyrészt a meglévő hitelállomány részbeni kiváltását, másrészt a piaci és termékpaletta szélesítését célzó akvizíciókat, harmadrészt pedig folyamatban lévő és új beruházások finanszírozását - írja közleményében a Baromfi-Coop Kft. E beruházások keretében kerülhet sor egy új baromfitelep, valamint vágó-, keltető- és továbbfeldolgozó üzemek létesítésére. Az aukció lezárását követően a kötvénykibocsátás során megszerzett források már jóváírásra kerültek a társaság bankszámláin, a források felhasználása részben már megtörtént, illetve folyamatban van.

Magyarország csirkehús-előállításának 43%-át a Master Good csoport biztosítja. A cég értékesítésében az európai piacok mellett az Európán kívüli export piacok, így például Kanada, Dél-Afrika, Japán, Hongkong, Szingapúr és Vietnám is meghatározók.

Az új beruházások a jelenlegi heti 1,3 millió darab csirke levágását és feldolgozását jelentősen tovább növelik majd. Ezzel európai szinten is meghatározó szereplő lesz a Master Good csoport

- hangsúlyozza Bárány Péter, a Baromfi Coop Kft. tulajdonos ügyvezetője.

Amennyiben egy vállalat a kötvényen keresztül zajló forrásbevonás mellett dönt, befektetési szolgáltatót is választania kell. Ilyen tevékenységet hazánkban jelenleg a hitelintézetek és a befektetési vállalkozások nyújtanak. A Baromfi-Coop eredményes kötvény kibocsátási sikerében jelentős szerep jutott az Erste Banknak, amely befektetési szolgáltatóként már a hitelminősítési fázistól kezdve végezte a szervezői és forgalmazói feladatokat, továbbá a kötvények futamideje alatt árjegyzőként és fizető ügynökként fog eljárni, valamint a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda jogi és a BDO Corporate Finance Kft. pénzügyi tanácsadó szakértőinek, akik a két kibocsátáshoz szükséges információs dokumentumokat állították össze.

A sikeresen lezajlott kötvénykibocsátás jelentős előrelépési lehetőséget biztosít a Baromfi-Coop számára, mondta Huth Gabriella, a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere. Hozzátette, hogy a hosszú távra rögzített feltételekkel kibocsátott értékpapírok új növekedési szakaszt fognak nyitni a cég történetében, miközben az aukción elért kedvező hozam jelentősen meg fogja gyorsítani a bevont források megtérülési idejét.

Az MNB 2019. július elsején indult Növekedési Kötvényprogramjának keretében a jegybank 300 milliárd forint keretösszegben vásárol hazai székhelyű nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó (legalább B+) minősítéssel rendelkező kötvényeket. Ezzel elősegíti, hogy a hazai vállalatok a bankhitelek mellett megfelelő mértékben támaszkodjanak más finanszírozási formákra is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?