Lelőttek egy kan vaddisznót a Hajógyári-szigeten

agrarszektor.hu
Kilőttek egy kan vaddisznót a Hajógyári-szigeten, miután több bejelentést kapott az Óbuda-Békásmegyer Közterület-Felügyelete. Miután néhány napja megtámodott egy kutyát egy malacait féltő koca, elkezdték keresni az állatot a szigeten, úgyhogy csapdákat helyeztek ki. A szakemberek eredetileg meg akarták vizsgálni a vaddisznót a sertéspestis járvány miatt, a csapdák azonban nem jöttek be, ezért lelőtték az állatot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ahogy azt az agrárszektor.hu is megírta, néhány napja vaddisznó támadott meg egy kutyát sétáltatás közben a Hajógyári-szigeten. A malacait féltő koca agyara eltépte a vizsla térdszalagját, az állatot csak a kutya gazdáinak kiabálása riasztotta el. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A Közterület-Felügyelet facebook-posztjában azt írta, kénytelenek voltak intézkedni, így az eset után átfésülték a szigetet, de arra jutottak, hogy a vaddisznó a sziget déli csücskén lakhat, ami viszont az Állami Vagyonkezelő gondozásában lévő terület, amit nem tudtak átvizsgálni, úgyhogy csapdákat helyeztek ki - írja az Index. Az eredeti terv szerint meg akarták vizsgálni a befogott állatot a sertéspestis járvány miatt, de mivel a csapdák nem jöttek be, ezért a vadkant ellenőrzött keretek között ki kellett lőni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Vadgazdálkodási egységek kockázati besorolása alapján az afrikai sertéspestis járvány tekintetében Budapest és Pest megye magas kockázatú területnek számít, és az Országos Főállatorvos határozata alapján magas kockázatú területeken a vaddisznó vadászata kötelező.

Budán egyre gyakrabban bukkannak fel a vaddisznók a lakott területek közelében, ráadásul már nem csak belátogatnak az erdőből, de be is költöznek a városba. Ennek az az oka, hogy kényelmesebb táplálékszerzési lehetőség számukra az emberek által elérhető helyen hagyott szemetet, komposztot, takarmányt megdézsmálni, mint vadászni. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06