Miből lesz a sertéshús, ha elfogy a malac?

Miből lesz a sertéshús, ha elfogy a malac?

Agrárszektor
A sertésrally még mindig száguld, de ennél is nagyobb áremelkedés figyelhető meg a malacok piacán. Jogos a kérdés, hogy ez mekkora gátat emel a termelés további növekedése elé. Ha alaposabban megvizsgáljuk a kérdést, még jó pár okot találunk arra, hogy miért csökken a kocalétszám Európában, ahelyett hogy nőne a keresleti boom idején.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egekben a sertés ára, kilónként már jóval több mint 600 forintot ér hasított melegsúlyban egész Európában, Magyarországon pedig már inkább a 700 forintot közelíti (680 Ft/kg). Az unió legdrágább állatait pedig a sertéspestissel sújtott Románia termelte ki 2019 végén. A Bizottság nyilvántartása szerint 740 forintot ért a hasított disznó egyetlen kilója. Nem csoda, ha a magyar sertések is ezt a piacot célozták meg a tavalyi évben (több mint 40 százalékkal nőtt ide a kivitelünk).

2019. július 15. és december 30. között az Európai Bizottság nyilvántartása szerint a 100 kilóra korrigált hasított sertés súlyozott átlagára 177,27 euróról 193,38 euróra (63.700 Ft/100 kg) növekedett az unióban, és már 40,6 százalékkal jár az ötéves átlag felett.  Eközben a malacárak már 57 százalékkal haladták meg az ötéves átlagárat, 2020 első hetében átlagosan 64,9 eurót (21.400 Ft/db) kérnek egyetlen jószágért. Magyarországon azonban 12.400 forint alapáron hozzájuthatnak a termelők a hazai hízóalapanyaghoz, és bár vannak még rajta pluszok, ez európai viszonylatban akkor is kiugróan alacsony szintnek számít.

A németek például csaknem 25 ezer forintot kell hogy leszurkoljanak egy malacért, miközben a disznóért egy forinttal sem kapnak többet, mint mi.

Mi ennek az oka? Európa nagy malackibocsátói, a hollandok és dánok a kiváló értékesítési lehetőségek ellenenére nem növelték a kocaszámot, sőt, és csökken az állomány a németeknél is. Hiába nyereséges most a termelés, ha az ágazat több oldalról is szorongatást érez. Az csak egy dolog, hogy a koca nem képes egyik évről a másikra 40 százalékkal több malacot fialni, a másik, hogy már "elméletileg" sem lehet több állatot termelésbe állítani.

Ezek a nyugati országok (leginkább Hollandia) már lassan egy éve küzdenek azért, hogy az állattartás volumene ne csökkenjen a környezetvédelmi aggályok miatt. Már régen nem kibocsátás növelése, hanem a csökkentése van terítéken. Mindeközben egyre biztosabb, hogy a megmaradt állománnyal is egyre küzdelmesebb lesz termelni az állatjóléti előírások szigorodása miatt. Pusztán az a tény, hogy Németországban 2021-től kötelező lesz a malacok kábítás alatti herélése, üzemek tucatjait fogja arra kényszeríteni, hogy lehúzza a rolót. Hab a tortán, hogy bármelyik pillanatban átlépheti a határukat a sertéspestis, ami tömeges kivágáshoz és óriási áreséshez vezet - magával rántva az egész európa sertéspiacot.

EZ IS ÉRDEKELHET

Vagyis miközben a kínai kereslet kiszippantja Európából a sertést, az utánpótlás erősen akadozik.

A német malac egyetlen év alatt 82 százalékot drágult, a belga 94 százalékot, a holland malacért pedig 114 százalékkal kell hogy többet fizessen a kedves vevő.

Magyarországon még bőven volna hová fejleszteni az állományt. 1983-ban még annyi sertés élt az országban, mint ember, de még a rendszerváltás idején is 5-6 milliós állományról beszéltünk. Ma már a 3 milliósnak is örülnénk. Eközben a hazai és környező országokbeli vágóhidak boldogan fogadnák a kész sertéseket. A probléma eddig nálunk a termelés jövedelmezőségével volt, most viszont egy eddig ismertelen bökkenő, a hízóalaphiány okoz fejtörést. Az elmúlt évtizedben ugyanis sok hazai üzem szakosodott már kizárólag a hizlalásra, és ha már vásárolják a malacot, akkor azt a legnagyobb tenyésztőktől, a dánoktól, hollandoktól, belgáktól, németektől veszik. Így akinek most importra van szüksége, annak keserű a szája íze.

A tenyésztés és malacelőállítás egészen más hozzáállást követel, mint ami a hizlalás fázisában elegendő. A tartási körülményeket, de a takarmányozás színvonalát is könnyebb felhozni a 21. századi szintre, mint az emberi tényezőket. Az odafigyelés, gondoskodás és tapasztalat a menedzsment minden szintjén szükséges ahhoz, hogy 16-osával szülessenek a kismalacok, azok mind meg is maradjanak, és a koca se zsigerelődjön ki a termelésben. Ezekkel indokolja Károly József, a Hajdúböszörményi Béke Mg Kft. sertéságazatának vezetője azt a Magyarországon is megfigyelhető trendet, hogy a tenyésztés és az árutermelés üzemi és országszinten is elválóban van egymástól.

"2018-ban döntenünk kellett, hogy milyen irányban visszük tovább a termelést. Az országos PRRS-mentesítés keretében az állomány teljes felszámolása és egy átfogó telepkorszerűsítés mellett tettük le a garast. Pályázati pénzt nem kértünk hozzá, csak banki segítséget. A technológiánk tehát 21. századi lesz, és a takarmány is biztosított saját alapanyagból, saját keverővel, csak a szója és a premix érkezik külső forrásból. Eljött a pillanat, hogy akár egy dán fajtára is váltsunk, de nem voltam benne biztos, hogy a menedzsment minden tagja, a gondozótól kezdve az ágazatvezetőig felnőtt ehhez a feladathoz.

Inkább legyen minden kocától 12 homogén választott malacunk, mint magas elhullási és kocaselejtezési aránnyal ennél több, de heterogén állat"

- magyaráz Károly József. A szakember egyébként nagyon sajnálja, hogy éppen most, a sertésrally idején nincsenek disznók a telepen. Amikor az állománycsere mellett döntöttek, még sehol nem látszott a kínai sertéspestis. Idén márciusban azonban újrakezdik a termelést, és hamarosan a korábbinál 100 kocával több, összesen 750 áll majd a rendelkezésükre. A fajtát végül a francia Choice Genetics kínálatából választották. Olcsóbb és könnyebben kiszolgálható, mint a dán genetika.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?