Itt a böfimaszk teheneknek: de miért van erre szükség?

Itt a böfimaszk teheneknek: de miért van erre szükség?

agrarszektor.hu
Sokan nem is gondolnák, de a mezőgazdaság, azon belül is az állattenyésztés az egyik legszennyezőbb iparág, amely nagyban hozzájárul a klímaváltozáshoz. És bár a nagyüzemi állattartás energiaigénye, valamint az állatok és a hús fuvarozása is hozzájárulnak a károsanyagok kibocsátásához, szintén komoly szennyező tényező a tehénböfögés. Erre próbál most megoldást találni egy startup, amely böfimaszkot fejlesztett ki a marháknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tehenek és más kérődző állatok metánt böfögnek, ami a szén-dioxidnál is jobban hozzájárul az üvegházhatáshoz - írja az Index. A marhaböfi pedig tényleg nagyon durva szennyező, és az ENSZ adatai szerint ez felelős a globális károsanyag-kibocsátás 15 százalékáért. 

Kép forrása: zelp.co

Egy brit cég meglepő ötlettel rukkolt elő, azt remélik ugyanis, hogy ha sok pénzt fizetnek nekik a világ marhatenyésztői, akkor megoldható lenne a tehénbüfi által okozott súlyos probléma. A Zelp nevű startup most előállt egy olyan maszkkal, amely képes átalakítani a tehenek káros böfögését. Mindez úgy történik, hogy a maszk felfogja a marhák orrán távozó böfögést, és vízzé, valamint széndioxiddá alakítja a benne lévő metánt. Egyelőre még tesztelik ezt a technológiát, de a Zelp vezetője azt reméli, jövőre már árulhatják is a böfimaszkokat. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?