Hatalmas áttörést értek el a kutatók a gyilkos vírus elleni védekezésben

Hatalmas áttörést értek el a kutatók a gyilkos vírus elleni védekezésben

agrarszektor.hu
2019-ben is tovább terjedt az afrikai sertéspestis (ASP) Kelet-Európában, Ázsiában és Afrikában, közel hétmillió sertés halálát okozva. Működő vírusölő és vakcina hiányában a fertőzés gócpontjai ellen csak biológiai biztonsági intézkedésekkel lehetett védekezni. Azonban az University College London és a Pirbright Intézet tudósainak a világon elsőként sikerült megalkotniuk az ASP teljes géntérképét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Most azonban megjelent egy új tanulmány a Journal of Virology szaklapban, amely arról szól, hogy a kutatók a legújabb generációs génszekvenáló technológia alkalmazásával sikeresen elemezték az ASP vírusban előforduló géneket. Ebből kiindulva el tudták készíteni a vírus első teljesen genetikai térképét, amely azt is megmutatta, hogy a fertőzési ciklus során milyen sorrendben aktiválódnak a vírus különféle géncsoportjai. Az ASP felépítésének és működésének megismerése pedig fontos információval szolgálhat a vírus elleni védekezés kutatása során is, olvasható a FarmingUK oldalán.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Minden gén, így a vírusban levők is, egy transzkripciónak nevezett eljárás során aktiválódnak. Ezt egy molekuláris gépezeten, az RNS-polimeráz segítségével történik, amely afféle "kapuőrzőként" működik, biztosítva, hogy a DNS-be kódolt információ a fertőzés megfelelő időpontjában fejtse ki a hatását. Az RNS-polimeráz a géneket specifikus DNS-szekvenciák, más néven promóterek alapján találja meg, amelyek a tényleges gének előtt helyezkednek el. A kutatócsoport bebizonyította, hogy a fertőzés korai szakaszában aktiválódó gének más promóterekkel rendelkeznek, mint azok, amelyek a betegség későbbi szakaszában "lépnek életbe". Ezek alapján a vírus a fejlődési szakasz függvényében képes megváltoztatni az aktivált gének mintáját.

A DNS-replikációra és az immunrendszer védekező reakcióit elkerülő gének a fertőzés korai szakaszában aktiválódnak, míg azok, amelyek a vírus alkotóelemei számára fehérjéket termelnek, csak később kapcsolnak be. Dr. Linda Nixon, a Pirbright Intézet afrikai sertéspestissel foglalkozó csoportjának vezetője elmondta, hogy ennek a tanulmánynak köszönhetően a tudósok kibogozhatják, hogy a fertőzés különböző szakaszaiban mely gének fontosak, ezáltal pedig jobban megérthetik ezek funkcióit.

Az adataink szerint az afrikai sertéspestis-vírus komplex, már-már emlős-szintű irányítást gyakorol a génjei felett. Speciális promótereket használ azért, hogy az RNS-polimeráz el tudja dönteni, a fertőzés mely szakaszában mely gének fejtsék ki a hatásukat


- mondta Dr. Linda Nixon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?