Drámai ütemben fogynak a hazai baromfitenyésztők: kiderült, mi áll a háttérben

Drámai ütemben fogynak a hazai baromfitenyésztők: kiderült, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
Az embereket tömegesen fertőző koronavírusról szóló hírek nagyrészt kiszorították a médiából a hazai madárinfluenza megjelenését. A járvány tovább csökkentheti a baromfitenyésztésből élők, amúgy is zsugorodó számát - derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magyarországi baromfitenyésztéssel foglalkozó társas vállalkozások száma az utóbbi években - a 2018-as éves közel stagnáló értékét leszámítva, - folyamatosan csökkent. Jelenleg majdnem 100 céggel (12%-kal) kevesebb működik, mint 2016-ban, és közben még mindig ez a legnagyobb hazai állattenyésztési ágazat, olvasható az OPTEN közleményében. Ehhez a számhoz kell hozzáadni azt a 895 jelenleg működő egyéni vállalkozást, amelyek szintén ebben az ágazatban dolgoznak és valószínűleg, közülük kerülnek ki a legkisebb piaci szereplők is. Elmondható, hogy az alapanyagtermelésen túli egyéb vállalkozásokkal együtt összességében több mint 1600 céget és közel ugyanennyi egyéni vállalkozót érint a madárinfluenza hazai megjelenése.

A szektor éves árbevétele egyenletes növekedést mutat, 2016-ban 283 milliárd forintot értek el az alapanyagtermeléssel foglalkozó vállalkozások, ami a rákövetkező évre 285 milliárdra, 2018-ban pedig 322 milliárd forintra ugrott. Ezzel párhuzamosan a jövedelmezőség mértéke nem követte az árbevétel növekedés ütemét. Az adózás előtti eredmény bár 2017-ben 29 milliárdra emelkedett, az előző év 16 milliár forintjáról, ez az érték viszont alig növekedett 2018-ban.

Az alkalmazotti létszám hektikusan alakult a vizsgált években. A 2017-es erős csökkenés után, lassú növekedés következett, jelenleg viszont ismét az alkalmazottak számának zsugorodása figyelhető meg. Jelenleg a szektor, közel 7500 munkavállalónak biztosít közvetlen megélhetést, de a beszállítói és feldolgozói láncok okán ennél lényegesen nagyobb a munkaerőpiaci jelenléte.

Míg a felszámolási eljárások száma viszonylag kevés, addig a végrehajtások számának alakulása jól mutatja, hogy a piaci szereplők egy része likviditási gondokkal küzd. Az Opten cégfluktuációs indexének 8-11% közötti ingadozása azt jelzi, hogy az ágazatban a hazai átlagnál kisebb arányú a cégek cserélődése.

A koronavírus az élelmiszerkereskedelmet nem fagyasztotta be, az első hetek felvásárlási láza pozitívan hatott, majd azt követően komoly kínálati piac jellemezte a baromfihús forgalmazást. E mögött a HORECA szektor eltűnése és a közétkeztetés teljes leállása áll - egész Európában. Részben a kialakult piaci viszonyok, részben a madárinfluenza hazai megjelenése miatt az egyedszámok radikálisan csökkenhetnek. A víziszárnyas termékpályákat összefogó integrátorok, akik bérnevelésre adják ki az állatokat, majd ők is vásárolják vissza, erős nyomás alatt tartják a termelőket- a piaci viszonyok miatt indokolt - alacsony felvásárlási árakkal. A járvány első hulláma leginkább a víziszárnyasokat érintette, ezért valószínűleg kevesebb hazai nevelésű kacsa és liba kerül idén a háziasszonyok konyhájára, és exportra is.

Némileg megnyugtató, hogy a jogszabályi környezet lehetőséget ad állami kártalanításra, amely a madárinfluenza közvetlen hatását gazdaságilag orvosolja a termelők irányába. A kártalanítás azon vállalkozások számára biztosított, akik betartották a vonatkozó állategészségügyi szabályokat.

A probléma hosszabb távú megoldását célozza az az április 27-én - a Vidékfejlesztési Program keretében - megnyíló Európai Uniós pályázat, ami a baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztésére fordít maximum 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást pályázatonként, a KMR régióban 60%, a többi régióban 40% pályázói önrész mellett. Kérdés, hogy ez milyen fejlesztésre ad lehetőséget a sok telephellyel rendelkező vállalkozásoknak és az is, hogy azoknak a tenyésztőknek, akiknek állományát a madárinfluenza miatt le kellett ölni, maradt-e annyi pénzügyi tartalékjuk, hogy a pályázati önrészt fedezni tudják - zárja elemzését az OPTEN céginformációs szolgáltató.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?