Valami történik a báránypiacon: nem várt fordulatot vettek a felvásárlási árak

Valami történik a báránypiacon: nem várt fordulatot vettek a felvásárlási árak

agrarszektor.hu
Az európai bárányárak az elmúlt héten stabilizálódtak, ami annak köszönhető, hogy a jelek szerint a kereslet és a kínálat között fellépő kiegyensúlyozatlanság enyhülni kezdett az elmúlt időszakban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szokásos húsvéti időszakra jellemző keresletnövekedés ebben az évben nem valósult meg az európai báránypiacon, mivel a legtöbb országban jelentős korlátozásokat vezettek be a humán koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében, és ezen intézkedések keretében a szállodák és éttermek bezártak, a szokásos értékesítési lehetőségek erőteljesen beszűkültek - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Habár a piaci viszonyok továbbra is nehezek, az európai bárányárakban stabilizálódás indult meg, azonban a jelenlegi árak továbbra is jóval a korlátozások bevezetése előtti szint alatt vannak.

A közelgő Ramadan előtti vásárlások elősegíthetik azonban a további emelkedést, ugyanakkor Románia, a Közel-Kelet egyik legjelentősebb élőbárány-beszállítója, a legutóbbi hétre nem jelentett be árakat. Az Egyesült Királyságbeli árak esetében is enyhe rendeződés volt tapasztalható a több hetes erőteljes áresést követően, mely főként a készletek csökkenésének köszönhető, és ez is támogatást fog nyújtani az EU-27 piacának.

Az április 12-ével záruló 15. héten a nehézbárányok EU-átlagára 562,6 EUR/100 kg volt, ez az előző heti árakhoz viszonyítva 0,3%-os növekedést jelent, és nagyjából megegyezik a tavalyi év azonos időszakában rögzített árral. Az árak hétről-hétre szignifikánsan magasabbak voltak a Németországban (+ 4,1%), Olaszországban (+ 3,6%) és Belgiumban (+ 3,6%).

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?